Zorgverzekeraars beleggen in farmaceuten die dure medicijnen verkopen

Zorgverzekeraars beleggen in farmaceuten die extreem dure medicijnen op de markt brengen, die de zorgverzekeraars vervolgens zelf moeten inkopen. Vaak gaat het om medicijnen die door patenten en rechten op een enorm hoge prijs worden gehouden. Dit terwijl zorgverzekeraars en overheid juist strijden tegen de voortdurend stijgende zorgkosten. De Volkskrant schrijft vandaag over deze tegenstrijdigheden van zorgverzekeraars.

Enkele miljoenen euro’s investeerden zorgverzekeraars CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ in farmaceutische bedrijven die zonder reden de prijzen van sommige van hun medicijnen torenhoog maken. Dat was dan ook de reden dat deze bedrijven afgelopen tijd in opspraak raakten. Dit staat haaks op een van de belangrijkste doelstellingen van de zorgverzekeraars: zorgkosten moeten omlaag om de zorg betaalbaar te houden.

Zorgkosten omlaag

Hoogleraar geschiedenis van de farmacie in Utrecht Toine Pieters noemt het in de Volkskrant ‘onverkoopbaar, pijnlijk en pervers’. Zorgverzekeraars zouden juist met hun vermogen moeten investeren met het doel om medicijnen voor iedereen beschikbaar te maken tegen zo laag mogelijke kosten. Daar hoort het beleggen in dit soort bedrijven niet bij.

Absurd hoge kosten van geneesmiddelen staan de laatste tijd steeds meer in de belangstelling. Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg overweegt zelfs om dwanglicenties in te zetten om dure medicijnen goedkoper te maken. Dat zijn grote woorden, maar wel een duidelijk signaal. Ook het Zorginstituut is meer dan teleurgesteld in farmaceutische bedrijven die een extreem prijskaartje aan medicijnen hangen. Zij noemden dit zelfs ‘niet-etisch’.

Dure medicijnen in basisverzekering

Om een indruk te krijgen van de cijfers van deze farma-bedrijven: Biogen (één van de farmaceuten) haalde vorig jaar volgens hun eigen cijfers 38% winst op de totale omzet. Deze omzet was 3,7 miljard euro. Dit bedrijf maakt bijvoorbeeld een geneesmiddel tegen de spierziekte SMA. Kosten per patiënt per jaar: een paar ton. Dit maakt het voor het Zorginstituut lastig om dit soort medicijnen op te nemen in het basispakket.

Zorgverzekeraars: beleggen goed voor invloed en ontwikkeling medicijn

Zorgverzekeraars weren zich in de krant door te zeggen dat investeringen in farmaceutische bedrijven juist goed zijn om medicijnen verder te ontwikkelen. Wel maken zij zich zorgen over de hoge prijzen van geneesmiddelen die deze organisaties vragen voor hun medicijnen en het ontbreken van transparantie. Ook menen de zorgverzekeraars invloed te kunnen uitoefenen binnen deze bedrijven door beleggingen te doen. Een andere bijkomstigheid is dat de winst van de beleggingen juist goed zijn voor de zorgverzekeraars en dus de klant. Met het beleggingsresultaat kan de zorgpremie gedrukt worden. Het is natuurlijk de vraag of de winsten van deze beleggingen opwegen tegen de torenhoge prijzen. Aan de andere kant stappen andere beleggers in als zorgverzekeraars uitstappen. Het medicijn wordt er per saldo zeker niet goedkoper op.

VGZ heeft inmiddels laten weten zijn aandelen in de in opspraakgeraakte bedrijven te hebben verkocht. Dit na een dringend advies van het Zorginstituut. Goed om te melden is ook dat het totale beleggingsbedrag van deze zorgverzekeraars 15 miljard euro is.

Plaats een reactie