Overstappers zorgverzekering verlaten massaal CZ en Achmea

Zorgverzekeraars CZ en Achmea zijn de grootste verliezers van het overstapcircus eind 2018. Dit blijkt uit voorlopige cijfers. CZ komt uit op -118.000 verzekerden en Achmea komt onder aan de streep uit op -115.000 verzekerden. Grote winnaar is VGZ die 5 procent meer verzekerden kon toevoegen aan hun totaal. Dat zijn er +200.000 meer in vergelijking met vorig jaar. In totaal stapte 1,1 miljoen Nederlanders eind 2018 over van zorgverzekering.

De reden waarom deze grote verschuivingen plaatsvinden, zit hem voornamelijk in het verschil van premie. VGZ geeft aan een goede premie te kunnen bieden. CZ had juist net een wat hogere premie dan de concurrenten waardoor je bij vergelijkingssites wat onderin de ranking komt. Dat scheelt direct klanten, want de meeste mensen die vergelijken kijken toch eerst naar de prijs. CZ geeft aan ook reserves gespreid over meerdere jaren in te zetten om de prijs te drukken. Wellicht kunnen ze volgend jaar wel met een concurrerende zorgpremie komen.

Achmea zegt dat de premie minder van invloed is geweest op de grote daling van verzekerden. De marktleider van zorgverzekeringen heeft om strategische redenen de volmacht bij onderdeel Avéro afgestoten. Dat zorgt al voor een daling van het klantenbestand met 83.000 verzekerden. De samenwerkingen met volmachten zijn vaak duur. Steeds meer zorgverzekeraars nemen daarom afstand hiervan.

Zilveren Kruis, onderdeel van Achmea zorgt voor een ander groot verlies. Ruim 30.000 minder mensen hebben nu een zorgverzekering bij Zilveren Kruis.

Overstappen van zorgverzekering voor 2019 kan nog tot 31 januari, mits je je huidige zorgverzekering voor het einde van 2018 hebt opgezegd. Vergelijk hier je zorgverzekeringen 2019.

Plaats een reactie