Is het slim het eigen risico te verhogen in 2019?

Verhogen eigen risico 2019 slimIs het slim om voor de zorgverzekering 2019 het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico? Wij geven vier handige tips die je helpen bij het maken van je keuze.

Elke Nederlander heeft bij zijn zorgverzekering een verplicht eigen risico. In 2019 is dit 385 euro. Dit is dus gelijk aan 2018. Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, betaal je dit bedrag altijd zelf. Zorgkosten die hierna komen, betaalt je zorgverzekeraar. Bovenop het verplicht eigen risico heb je de keuze het eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. Dit heet het vrijwillig eigen risico. In ruil voor dit extra risico krijg je korting op je zorgverzekeringspremie. Deze korting kan in 2019 bij enkele zorgverzekeraars oplopen tot 300 euro.

  • Voordeel verhogen eigen risico: goedkopere zorgverzekeringspremie
  • Nadeel verhogen eigen risico: (onverwachte) hoge kosten bij nodig hebben zorg

Check onderstaande tips en beslis of het verstandig is je eigen risico te verhogen.

1. Bekijk je zorgkosten van 2018

Je eigen risico verhogen is vaak alleen financieel aantrekkelijk als je weinig of geen zorg nodig hebt. Om dat in te schatten ga je na of je afgelopen jaar veel zorg nodig hebt gehad. Bedenk of de zorg tijdelijk was door bijvoorbeeld een gebroken been of dat de zorg structureel is zoals bij een chronische ziekte of gebruik van bepaalde middelen. Bekijk ook of je (veel) medicijnen hebt gebruikt en of dit in 2019 ook het geval is. Een handige tool hierbij is om in te loggen bij je huidige zorgverzekeraar. Dit doe je met je Digi-d. Daar vind je een overzicht met je zorgkosten. Heb je weinig of geen zorgkosten gemaakt, waarbij het eigen risico geldt? Dan kan het lonen om het eigen risico te verhogen. Bij veel structurele zorg is het meestal niet verstandig om je eigen risico te verhogen.

2. Zorgkosten inschatten voor 2019

Of je afgelopen jaar veel of weinig zorg nodig hebt gehad, je situatie kan in 2019 wijzigen. Verwacht je een operatie? Moeten je verstandskiezen in het ziekenhuis getrokken worden? Daar kunnen hoge medische kosten aan verbonden zijn waarbij je dus eerst je eigen risico moet opmaken. Verhogen van het eigen risico is dan niet verstandig. Een bezoekje aan de huisarts kan altijd, dit valt nooit onder het eigen risico en wordt volledig door je zorgverzekering gedekt. Ook bij een zwangerschap en alle zorg van verloskundige en dergelijke, betaal je geen eigen risico.

3. Geld achter de hand bij verhogen eigen risico

Heb je weinig zorg nodig gehad en verwacht je daar volgend jaar geen verandering in? Dan kun je er voor kiezen je eigen risico te verhogen. Het is verstandig een financiële buffer te hebben om je verhoogd eigen risico te kunnen betalen als je plotseling wel zorg nodig hebt. Het is goed om te weten dat het bij de meeste zorgverzekeraars mogelijk is om het eigen risico in termijnen te betalen. Als we een simpel rekensommetje maken is het maximale bedrag wat je extra zou moeten betalen bij het verhogen van het eigen risico en het dan nodig hebben van zorg, ongeveer 200 euro. 385 euro is het standaard eigen risico, wat je altijd kwijt zou zijn. Als je een vrijwillig eigen risico tot de max verhoogd met 500 euro, krijg je tot 300 euro korting. 500 – 300 = 200 euro. Het verhogen van eigen risico is dus wellicht een minder groot risico dan je vooraf dacht.

4. Vergelijk zorgverzekeringen

Tot slot: vergelijk alle zorgverzekeringen 2019 via de zorgverzekering vergelijker. Of je nu je eigen risico verhoogt of het bij het verplicht eigen risico houdt, vergelijken van zorgverzekeringen levert jou geld op. Zoek én vind de goedkoopste zorgverzekering in jouw situatie. Verhoog je het eigen risico? De korting in ruil voor het verhogen van je eigen risico verschilt per verzekeraar. Vul je gegevens dus in en vergelijk voor de meest gunstige zorgverzekering in 2019.

vergelijk zorgverzekering

Deel het met je vrienden, zodat ook zij een goede en betaalbare zorgverzekering kiezen!

Plaats een reactie