Gratis zorgverzekering voor zorgpersoneel?

Gratis zorgverzekering voor zorgpersoneelEen gratis zorgverzekering voor verpleegkundigen, ambulancebroeders, doktersassistenten en andere medewerkers in de zorg. Daarvoor pleit een ambulancebroeder met als doel het personeelstekort in de zorg terug te dringen. Hij is een handtekeningenactie begonnen en wil dit aanbieden aan de Tweede Kamer.

Werkdruk in zorg

Het tekort aan personeel in de zorg is een groot probleem. Zo knokken ziekenhuizen om elke sollicitant en strooien met extraatjes om potentieel personeel te verleiden. De druk op personeel wat al in de zorg werkt is enorm. Gaston Bus, initiatiefnemer van de handtekeningenactie voor een gratis zorgverzekering, denkt dat het aanbieden van dit initiatief kan bijdrage aan het terugdringen van de tekorten aan personeel in de zorg. Daarnaast vind hij dat medewerkers in de zorg sowieso recht  hebben op een gratis zorgverzekering wegens de vele contacten met zieken. Het risico om zelf een virus of ziekte op te lopen is groter. Ook kan het werken in de zorg fysiek of psychisch belastend zijn. Dat moet gecompenseerd worden.

Wie betaalt die gratis zorgverzekering?

Volgens Bus zou de overheid voor een deel moeten opdraaien voor de gratis verzekering. Maar ook de werkgevers hebben hier een rol in. De kosten lopen in de miljoenen.

Niet enthousiast

Inmiddels hebben zesduizend mensen de actie middels hun handtekening gesteund. Nog lang niet genoeg voor de benodigde 40.000 die nodig zijn om een kans te maken in de Tweede Kamer. Niet iedereen is denkt dat het plan werkt. Gezondheidseconoom Groot vindt het geen goed idee. Ook in andere sectoren is een groot personeelstekort. Dat los je ook niet op met dergelijke extraatjes. Ook vindt hij het argument van meer kans op ziek worden scheef gaan. Personeel in het onderwijs en kinderopvang lopen ook een groter risico. Een gratis zorgverzekering is dus geen structurele en eerlijke oplossing.

2019

Het is afwachten of er genoeg handtekeningen worden gezet die het initiatief steunen. Daarna zal blijken of de overheid aan zet is om misschien wel in 2019 een gratis zorgverzekering te regelen voor personeel dat werkt in de zorg.

Plaats een reactie