Geen aanpassing vrijwillig eigen risico 2019

Geen aanpassing vrijwillig eigen risico 2019
Het vrijwillig eigen risico 2019 blijft gelijk

Minister Bruno Bruins is niet van plan het vrijwillig eigen risico aan te passen. Dit zegt hij in reactie op Zorgverzekeraars Nederland die had opgeroepen het maximaal vrijwillig eigen risico terug te dringen tot 650 euro. Het nieuwe kabinet heeft net het eigen risico voor de komende jaren bevroren. Een nieuwe aanpassingen is volgens de minister van Volksgezondheid nu niet aan de orde. Het maximaal vrijwillig eigen risico blijft in 2019 885 euro.

André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland pleitte juist voor een verlaging van het maximale eigen risico. Volgens hem mag het eigen risico in totaal nooit meer zijn dan 650 euro. Het huidige kabinet heeft het eigen risico voor de komende tijd bevroren. Het verplicht eigen risico blijft voorlopig staan op 385 euro per persoon. Je kan in stappen van 100 euro een vrijwillig eigen risico nemen tot maximaal 885 euro.

Zorgverzekeraars Nederland meent dat deze regeling niet eerlijk is. Zieke mensen zijn de pineut, zij doen er niet goed aan vrijwillig eigen risico te nemen. Terwijl juist gezonde mensen dit steeds vaker wel doen. Een vrijwillig eigen risico levert namelijk een forse korting op op de zorgverzekeringspremie. De korting kan op lopen tot 300 euro per jaar.

Bruins vindt de suggestie onzin. Hij zegt dat zorgverzekeraars zelf kunnen stoppen met het aanbieden van een vrijwillig eigen risico. Dat is namelijk door de overheid niet verplicht. Wel benadrukt Bruins dat hij de keuze van een eigen risico juist goed vindt. Het maakt mensen bewust van de kosten van zorg. Ook is bekend dat zorgverzekeraars het geld dat wordt opgehaald doordat gezonden mensen voor een verhoogd eigen risico kiezen juist wordt ingezet om de premie voor elke verzekerde laag te houden.

Plaats een reactie