CZ: zorgpremie 2019 omhoog

CZ: zorgpremie 2019 omhoogZorgverzekeraar CZ heeft nu al te kennen gegeven dat de zorgpremie in 2019 flink omhoog gaat. CZ voelt zicht genoodzaakt deze verhoging door te voeren omdat de kosten in de zorg blijven stijgen. Dit jaar zijn de premies bij CZ al drie procent gestegen, volgend jaar verwacht de verzekeraar een grote stijging.

Zorgkosten hoger dan zorgpremie

Het is een terugkerend verhaal: de zorgkosten zijn in Nederland voor verzekeraars op dit moment hoger dan de maandelijkse premie die consumenten betalen. Deze scheve verhouding kan niet langer goed gaan. Consumenten zouden eigenlijk al jaren meer zorgpremie moeten gaan betalen, maar zorgverzekeraars hielden de prijs redelijk op peil door het inzetten van financiële reserves. Deze raken nu meer en meer op, en dus moeten consumenten wennen aan nieuwe en grotere prijsstijgingen.

CZ draait verlies

CZ draait al jaren verlies. Was het eerst nog 15 miljoen euro per jaar, in 2017 sluit de zorgverzekeraar af met een fors verlies van 140 miljoen euro. Per klant betaalt CZ in 2018 6 euro per maand uit eigen zak om op de kostprijs te komen. In totaal komt dit neer op 258 miljoen euro uit reserves die worden ingezet om de premie laag te houden.

Beheer zorgkosten

Het kostenbeheer moet volgens CZ anders. Dit kan anders bij de inkoop van zorg, maar ook bij de controle op ingediende declaraties. CZ denkt dat hierbij niet alleen naar de rechtmatigheid moet worden gekeken maar ook naar doelmatigheid. CZ ziet ook een link tussen de sociaaleconomische status van iemand en gezondheid. Het idee is dat het totale bestaan van een mens verbetert als mensen goede regie krijgen op hun leven. Hierbij hoort ook goede schuldhulp. CZ zegt hiervoor zelf goede voorbeelden te hebben in hun debiteurenbeleid.

Plaats een reactie