Zorgverzekering Zorgeloos komt er niet

zorgeloos care zorgverzekering 2018
Zorgeloos Care wilde alternatieve zorgverzekering zijn vanaf 2018

Zorgeloos Care start niet als nieuwe zorgverzekering. Twee jaar geleden werd aangekondigd dat Jos de Blok en Jan Rotmans een alternatieve zorgverzekering wilde starten. De mens zou centraal moeten staan en de zorg goedkoper. Na enkele jaren is duidelijk geworden dat dit niet haalbaar is. Vooral de financiën gooien roet in het eten. Voor elke verzekerde moet 1000 euro als buffer aanwezig zijn. Inmiddels hebben 19.000 mensen het initiatief ondertekend, waardoor er 19 miljoen in kas zou moeten zijn als buffer. Onhaalbaar volgens de oprichters.

Toetreden zorgverzekeringsmarkt moeilijk

Een zorgverzekeraar start je niet zomaar. Dat hadden de initiatiefnemers vooraf ook wel ingezien. Maar toch probeerde zij het. Een complete backoffice oprichten en 1000 euro inleggen als buffer blijkt niet haalbaar. Ook een eventuele samenwerking met een bestaande zorgverzekeraar haalde niet de eindstreep. Hierdoor kan Zorgeloos definitief niet toetreden tot de zorgverzekeringsmarkt.

Inkoopcoöperatie

Beide initiatiefnemers richten zich nu op het oprichten van een inkoopcoöperatie. Deze moet in januari 2018 van start gaan. Deze coöperatie moet als tussenpersoon dienen tussen de klant en eigen zorgverzekeraar van deze klant. De coöperatie Zorgeloos onderhandelt dan voor haar leden bij deze zorgverzekeraar over een gunstige inkoop van zorg. Doel is de beste zorg in te kopen voor de voordeligste prijs.

Menselijker en goedkopere zorg

De 19.000 leden die nu hebben toegezegd wel interesse te hebben moet worden uitgebreid. Hiervoor worden bedrijven en vakbonden benaderd. Het doel van Zorgeloos blijft om zorg menselijker, eenvoudiger en goedkoper te maken.

Marktwerking?

Met het mislukken van de zorgverzekering van Zorgeloos is er tot dit moment nog geen één nieuwe zorgverzekeraar tot de markt toegetreden. Terwijl dit juist de concurrentie en dus de marktwerking zou versterken. In de praktijk lijkt het dus zeer lastig. Wel start in 2018 IptiQ. Deze partij neemt de labels Promovendum, Besured en National Academic over.

Plaats een reactie