Zorgverzekeraars bezuinigen bij behandeling netvliesafwijking


Zorgverzekeraars bezuinigen bij behandeling netvliesafwijkingBehandelingen met injecties bij netvliesafwijkingen worden door zorgverzekeraars steeds vaker onmogelijk gemaakt. Zorgverleners moeten noodgedwongen patiënten goedkopere middelen aanbieden. Deze werken niet bij iedereen optimaal, terwijl de duurdere variant van de injecties dat wel doet.  Patiëntenverenigingen vrezen dat mensen hun gezichtsvermogen verliezen als de duurdere injecties door de zorgverzekeraar niet meer ingezet mogen worden.

Goedkopere medicijnen

Zorgverzekeraars zijn voorzichtiger in het vergoeden van dure medicijnen. Steeds vaker moeten zorgverleners gebruikmaken van een goedkoper alternatief. Als dit eenzelfde werking heeft is dat prima. Maar bij een derde van de patiënten met netvliesafwijkingen helpen alleen duurdere medicijnen. Ziekenhuizen mogen dit steeds vaker maar beperkt inzetten. Door de beperkingen die worden opgelegd, kunnen geldende richtlijnen voor de behandeling niet nagestreefd worden.

Behandelingen netvliesafwijking

De 50.000 patiënten in Nederland met een netvliesafwijking kunnen vaak niet zonder medicijnen. Injecties brengen uitkomst. Zonder dit medicijn worden zij slechtziend of blind. Per jaar worden er 235000 behandelingen uitgevoerd met ooginjecties. Minder of geen zicht heeft grote gevolgen voor de zelfredzaamheid en zelfstandigheid van deze mensen. Mensen verliezen hun werk en inkomen. Dure begeleiding, hulpmiddelen, revalidatie en verpleeghuiszorg zijn de gevolgen.

Zorgverzekeraars vs verenigingen

De Oogvereniging, Oogfonds, KBO-PCOW, MaculaVereniging en Diatbetesvereniging trekken ten strijde om op te komen voor de patiënten. Iedereen die de duurdere injecties nodig heeft, moet deze ook krijgen. Een rapport over de toegankelijkheid van zorg met dure injecties bij netvliesafwijkingen is aangeboden aan de Tweede Kamer. Afgelopen zomer was er ook al aandacht voor de zaak. Samen met de beroepsvereniging van oogartsen stuurden de patiëntenorganisaties een brandbrief naar Zorgverzekeraars Nederland. Hierin stond dat dure geneesmiddelen voor iedereen beschikbaar moet zijn als de patiënt dit nodig heeft.

Zorgverzekeraars Nederland legt verantwoordelijkheid bij ziekenhuis

Het is niet duidelijk welke zorgverzekeraars zich het meest schuldig maken. Zorgverleners willen hier geen mededeling over doen om onderhandelingen niet te verstoren. Zorgverzekeraars Nederland zegt dat het aan de ziekenhuizen zelf is om goede afspraken met zorgverzekeraars te maken.

De SP vindt het bizar dat zorgverzekeraars op deze manier op de stoel van de arts gaan zitten. Het vertrouwen tussen arts en patient wordt hiermee geschaad, zeggen zij.

Plaats een reactie