Zorgpremie kan omlaag door all-in tarief voor huisarts

Zorgpremie kan omlaag door all-in tarief voor huisartsGoedkopere en efficiëntere zorg. Dat is het doel van een initiatief van zorgverzekeraar Menzis die dit wil bereiken door huisartsen een all-in tarief te betalen voor alle soorten consulten en behandelingen. Uiteindelijk moeten zorgkosten hierdoor dalen, waardoor de zorgpremie omlaag kan. Zover is het echter nog niet. Maar het concept laat wel iets van marktwerking in de zorg zien.

In de praktijk

Tachtig huisartsenpraktijken hebben een contract gesloten met Menzis die werken met deze nieuwe methode van declareren van zorg. Gedetailleerde declaraties voor iedere handeling van de huisarts is hiermee verleden tijd. Nu maken huisartsen verplicht declaraties per handeling. Hierbij gelden verschillende tarieven. Een hartfilmpje is duurder dan een tien-minuten-consult, en zo is er voor elke handeling van huisartsen een bepaald tarief.

Onlogisch vindt Menzis. Een vast tarief per patiënt is beter. Ongeacht waarvoor hij naar de huisarts komt. Dit tarief is vooraf vastgesteld op basis van het verleden en het gebied waar de huisarts gevestigd is. De zorg wordt efficiënter. Een huisarts kan zijn aandacht verdelen en geven aan de juiste patiënten. Sommige zijn binnen enkele minuten geholpen, anderen verdienen wat extra aandacht tijdens een behandeling in de spreekkamer.

Minder administratie

Voordeel zit ook in het verminderen van de administratieve rompslomp. Gedetailleerde declaraties hoeven niet meer ingevoerd te worden. Er is minder tijd nodig om administratie bij te houden.

Huisartsen blij met all-in tarief

Menzis is niet bang dat huisartsen juist veel simpele handeling gaan doen zoals een kort chatgesprek. Ze vertrouwen op de professionaliteit van huisartsen. Uiteraard wordt er in gesprek gegaan met een huisarts als er afwijkende handelingen te zien de soort zorg die zij leveren. Huisartsen hebben aangegeven het nieuwe all-in tarief een goed idee te vinden.

Betere aandacht voor de juiste patiënt

Een andere voordeel achter dit alles is dat de huisarts minder hoeft door te verwijzen naar de specialist. Hij kan bij complexere gevallen namelijk zelf langer de tijd nemen voor een goede diagnose of juiste behandeling. ‘Kleine’ gevallen worden juist niet doorverwezen naar een specialist. Nu gebeurt dit door tijdgebrek voor een goede diagnose soms nog wel.

Zorgkosten omlaag, is zorgpremie omlaag

Financieel zorgt het all-in tarief voor goedkopere zorg denkt Menzis. Een deel krijgen de samenwerkende huisartsen uitgekeerd om te investeren in hun praktijk. Doordat zorgkosten kunnen dalen, zou op termijn de zorgpremie bij Menzis omlaag kunnen. Het initiatief wordt door andere zorgverzekeraars aandachtige gevolgd. Goed voorbeeld doet wellicht goed volgen.

Plaats een reactie