Zorgpremie 2018 omhoog door gelijk blijven eigen risico

Zorgpremie 2018 omhoog door gelijk blijven eigen risicoDe zorgpremie 2018 stijgt nog eens met 10 euro per jaar, omdat het eigen risico toch 385 euro blijft. Deze stijging van de prijs van de zorgverzekering is nodig om de eerder aangekondigde verhoging van het eigen risico naar 400 euro terug te draaien. De zorgpremie 2018 stijgt hiermee volgens de overheid met 82 euro.

Kosten

De kosten voor het terugdraaien van de verhoging zijn ongeveer 150 miljoen euro. Deze wordt nu via de zorgpremie alsnog op het bordje van de burgers gelegd.

Eigen risico

Blijde gezichten op het Binnenhof gistermiddag. Toen informateur Gerrit Zalm gisteren bekendmaakte dat het nieuwe kabinet het eigen risico bevriest op 385 euro, voelden sommigen dit als een overwinning. Er is veel gestreden voor afschaffing of verlaging van het eigen risico. Dat er met Prinsjesdag uitkwam dat het eigen risico wordt verhoogd viel erg rauw op het dak. Dat de formerende partijen de verhoging terug willen draaien was enigszins positief. De feestvreugde sloeg snel om toen het ministerie van Volksgezondheid eraan toevoegde dat de zorgpremie nog eens met rond de 10 euro per persoon omhoog gaat om de verhoging naar 400 euro terug te kunnen draaien.

Zorgpremie 82 euro omhoog

De rekenpremie voor de zorgpremie was geraamd op een stijging van 72 euro. Dit wordt nu 82 euro per jaar. Dit is een stijging van ongeveer 7 euro per maand. Eigenlijk zegt dit nog weinig over de daadwerkelijke premie die wij in 2018 gaan betalen. De zorgverzekeraars bepalen de prijs van de zorgpremie namelijk zelf. Vaak komt de zorgpremie duurder uit dan het ministerie vooraf aangeeft.

Stevig debat

Gisteravond was er een debat in de Tweede Kamer over het eigen risico. De extra stijging van de zorgpremie zorgde voor felle verwijten. SP en GroenLinks willen dat het nieuwe kabinet de 150 miljoen euro ophaalt bij rijken door middel van hogere belastingen. Partijen vinden het een sigaar uit eigen doos en een smerig trucje. De ChristenUnie en CDA verdedigden de plannen door te melden dat de laagste inkomens nu nog meer gecompenseerd worden via de zorgtoeslag.

Afschaffen niet haalbaar

Het eigen risico blijft een heet hangijzer. Het lijkt een makkelijk stokpaardje om in tijden van verkiezing mee te pronken maar de financiële haalbaarheid van verlagen dan wel afschaffen van het eigen risico is zeer klein. De kosten hiervan moeten op een of andere manier betaald worden. Vooral voorstanders van een lager eigen risico CDA en CU ondervinden dit nu zij met VVD en D66 een coalitie gaan vormen.

Plaats een reactie