Worden we bedrogen met kloonpolissen?

Worden we bedrogen met kloonpolissenUit onderzoek van de commerciële Consumentenbond blijkt dat er in 2018 weer enkele kloonpolissen zijn. Dit zijn zorgverzekeringen die (bijna) hetzelfde zijn maar toch een andere prijs hebben. Vaak is dit het geval bij de verschillende merken van zorgverzekeraars die één moederbedrijf hebben. Zo heeft CZ een zorgverzekering van 122,60 euro. Exact dezelfde polis biedt OHRA (onderdeel van CZ) aan. Alleen de prijs is verschillend: 107,95 bij het online afsluiten van de polis. Worden we bedrogen?

Het antwoord is ja en nee. Ja, er zijn enkele dezelfde polissen onder een andere naam. Nee, er zijn toch verschillen.

Dit jaar zijn er 57 soorten polissen die allemaal dezelfde basisverzekering aanbieden. Alleen service, manier van communicatie (per post of alleen online) en aantal gecontracteerde zorgaanbieders verschillen. En natuurlijk de prijs.

Eigen bedrijfsvoering

In het geval van CZ en OHRA heeft OHRA een eigen bedrijfsvoering, kantoor, personeel en klantenservice. Daar zou wat prijsverschil van 175 euro per jaar vandaan kunnen komen. Beide werken met eigen budgetten en strategieen. De inhoud van de polissen is gelijk maar de service is anders. Niet helemaal hetzelfde dus.

Andere zorgverzekeraars

Ook de drie andere grote zorgverzekeraars van Nederland hebben deze kloonpolissen. Menzis, VGZ en Achmea bieden ook meerdere dezelfde polissen aan voor een uiteenlopende prijs. Bij Menzis is het verschil in prijs slechts één euro. VGZ heeft zes kloonpolissen waarbij ongeveer 22 euro verschil zit tussen de goedkoopste en de duurste zorgverzekering. Achmea komt met vijf dezelfde polissen. Hier is de duurste vijftien euro per maand meer dan de goedkoopste.

Schijnkeuze zorgverzekering

Er is in de loop van de tijd wel verbetering gekomen in de zogenaamde schijnkeuze. Zo is het verboden voor een zorgverzekeraar om dezelfde zorgverzekering onder een andere naam en andere prijs aan te bieden. Een ander label (zoals ook het geval is bij CZ en OHRA) mag dit dan weer wel aanbieden. Dit lijkt dus een schijnoplossing.

Veel mensen zijn dit enorme oerwoud aan polissen zat. Het blijft lastig kiezen. Je ontkomt er niet aan om zorgverzekeringen te vergelijken. Gebruik onze handige tool voor een compleet overzicht.

Plaats een reactie