Stoppen verzekeraars met aanvullende zorgverzekeringen?

Stoppen verzekeraars met aanvullende zorgverzekeringen?Zorgverzekeraars maken te weinig winst, of draaien zelfs verlies op de aanvullende zorgverzekering. Dat zou wel eens het einde van de aanvullende zorgverzekering kunnen betekenen. Dit denkt De Nederlandsche Bank, toezichthouder van de zorgverzekeraars.

Fysiotherapie en tandartsverzekering

Populaire aanvullende zorgverzekeringen zijn de aanvullingen op fysiotherapie en de tandartsverzekering. Dit jaar zien we dat zorgverzekeraars aanvullende zorgverzekeringen uitkleden. Veel fysiotherapie in de zorgpolis is bijvoorbeeld schaars geworden. De Nederlandsche Bank ziet dat als begin van misschien wel de afschaffing of fors duurder worden van de aanvullende pakketten. De toegankelijkheid van bepaalde verzekeringen (en dus zorg) komt hiermee in het gevaar.

Minder mensen aanvullend verzekerd

Het aantal mensen met een aanvullende zorgverzekering neemt steeds meer af. In 2006 had 93 procent een aanvullende verzekering. Nu is dit 84 procent. Consumenten zijn kritischer bij het afsluiten van zorgverzekeringen. Ze sluiten steeds meer alleen een aanvullende zorgverzekering af als ze bepaalde zorg zien aankomen.

Aanvullende zorgverzekering voor winst

Door de marktwerking in de zorg zijn aanvullende zorgverzekeringen commerciële producten van zorgverzekeraars. De basisverzekering is dit niet. Zorgverzekeraars proberen aanvullende pakketten te verkopen om winst te maken. Ze mogen daarom ook zelf de inhoud, prijs en wie ze willen verzekeren bepalen.

DNB in gesprek met zorgverzekeraars

De Nederlandsche Bank wil met zorgverzekeraars in gesprek om toch mee te denken met de behoeftes van de consumenten en tegelijk ook winst te maken op de aanvullende verzekeringen. Opties zijn om zorgverzekeringen aan te bieden voor meerdere jaren zoals ook energieleveranciers doen. Een andere optie is bijvoorbeeld om korting te geven op een aanvullende zorgverzekering bij het volgen van een bepaald gezondheidsprogramma.

Reactie CZ en Menzis

Grote zorgverzekeraars CZ en Menzis zijn het eens met de bank. Het systeem van aanvullende verzekeringen moet nog eens goed bekeken worden, zeggen zij in de Telegraaf.  Menzis topman Wenselaar vindt dat we kritisch moeten kijken naar het product ‘aanvullende zorgverzekering’. Doordat mensen zich heel specifiek verzekeren voor een bepaalde behandeling en het jaar daarop weer overstappen naar een andere verzekeraar is het op gegeven moment niet meer betaalbaar. Een bepaalde operatie die ze in een jaar ondergaan kost veel meer dan de zorgpremie. Als de klanten na een jaar dan weer weg zijn draait een verzekering forse verliezen.

Het zorgstelsel dat nu is gebaseerd op solidariteit komt in het geding. Zorgverzekeraars hebben straks minder geld beschikbaar voor behandelingen. Consumenten zien verzekeren steeds meer als ‘sparen’. Vooraf je indekken op iets wat je weet dat je in dat jaar gaat laten behandelen.

Zorgverzekeraars Nederland

Zorgverzekeraars Nederland laat in een reactie weten dat zij verwachten dat aanvullende verzekeringen gewoon blijven bestaan. Wel vinden ze dat bepaalde aanvullende zorgverzekering tegen het licht gehouden moeten worden. Verliesgevende producten zijn nooit goed. Maar aanvullende verzekeringen zijn voor een groot deel van de bevolking van groot belang. Toegang tot zorg moeten laagdrempelig blijven. Ook bij zorg uit de aanvullende verzekering.

Aanvullende zorgverzekering vergelijken

Ben jij er voor 2018 al uit welke (aanvullende) zorgverzekering je neemt? Bekijk onze handige zorgvergelijker voor een compleet overzicht.

Plaats een reactie