Hans Feenstra, bestuursvoorzitter van het Martini ziekenhuis Groningen, wil af van de marktwerking in de zorg. Hij pleit in Zorgvisie voor het afschaffen van zorgverzekeraars. Regionale samenwerking in de zorg levert volgens hem meer op.
Concurrentie zorgverzekeraars leidt niet tot betere zorg
Volgens Feenstra moeten we stoppen met te denken dat concurrentie leidt tot betere zorg. Dit leidt alleen maar tot hogere reserves bij zorgverzekeraars en zorgaanbieders. Het zorgstelsel zorgt ervoor dat behandelaars meer zorg geven dan noodzakelijk. Dit kost dan dus geld, en is de verkeerde prikkel. Dit alles zorgt niet voor betere zorg in Nederland.
Afschaffen zorgverzekeraars
Feenstra wil af van zorgverzekeraars. Zij zouden de regie moeten pakken, maar maken deze rol niet waar. Ze zijn dus overbodig. De echte onderhandeling over prijzen en productie doet het ministerie via meerjarige zorgakkoorden. Feenstra kijkt naar Zweden waar zorgverzekeraars niet bestaan en regionale overheden zorg inkopen. Zij kunnen de rol van zorgverzekeraar prima op zich nemen.
Regionale samenwerking
Een regionale samenwerking in de zorg levert de burgers veel meer op. Feenstra hekelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Autoriteit Consument en Markt (ACM). Deze partijen liggen in de weg om een dergelijk nieuw voorstel werkelijkheid te laten worden. De oud-bestuurder van zorgverzekeraar De Friesland is overtuigd van regionale samenwerking waarbij er voor partijen meer ruimte is om samen te werken en bonussen prikkels zijn om kwaliteit en samenwerking te garanderen.
Zorgstelsel geflopt
Het huidige zorgstelsel werd opgezet in 2006. Concurrentie en marktwerking waren het toverwoord. Doelen zijn: betere kwaliteit, lagere tarieven en meer doelmatigheid. Verschillende experts concluderen dat die pijlers mislukt zijn. De oproep van Feenstra is een gevolg van het feit dat het zorgstelsel niet doet wat het ons beloofd had. Meer concurrentie leidt niet tot lagere tarieven en betere zorg. In Zorgvisie roepen onderzoekers de NZa op om met recente data te onderzoeken of de doelen van het zorgstelsel wel gehaald worden.