Overstappen zorgverzekering bespaard je 67 euro

Overstappen zorgverzekering bespaart je 67 euroOverstappen van zorgverzekering leverde in 2016 67 euro op. Mensen die van half november tot 31 december hun zorgverzekering vergeleken en overstapte naar een andere zorgverzekering in 2017 hebben gemiddeld 67 euro bespaard. Dit heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa)bekend gemaakt in hun jaarlijkse marktscan. Overstappen van zorgverzekering loont.

1,17 miljoen stappen over van zorgverzekering

In de overstapperiode in 2016 stapten uiteindelijk 1,17 miljoen Nederlanders over. Dit is 6,8% van alle mensen in Nederland die een zorgverzekering moeten hebben. Twee derde van alle Nederlanders is nog nooit overgestapt van zorgverzekering. Dat is zonde, je bent een dief van je eigen portemonnee als je zorgverzekeringen niet vergelijkt en overstapt. Door het overstappen van zorgverzekering bespaarden de overstappers dit jaar 61,5 miljoen euro.

Collectieve zorgverzekering

Veel mensen denken goedkoper uit te zijn van zorgverzekering door zich via een collectief te verzekeren. Alleen blijkt dat dit niet altijd een goed idee is. En het is lang niet altijd goedkoper, en de zorgpolis die wordt aangeboden is vaak niet afgestemd op de persoonlijke behoefte van de individuele verzekerde. Wij raden daarom iedereen aan om je zorgwensen in te voeren in de zorgvergelijker. Zo kun je objectief zorgverzekeringen vergelijken op inhoud en prijs. Staar je niet vooraf al blind op de korting van een collectieve verzekering.

Zorgverzekering vergelijken slim

De NZa geeft nog een reden om zorgverzekeringen te vergelijken. De zorgpremies verschillen nogal. Tussen de duurste en goedkoopste zorgverzekering in 2017 zit 360 euro verschil. Het gaat hierbij om dezelfde soort zorg die verzekert is, namelijk de basisverzekering. Er is ook zeker iets te kiezen; er waren 58 polissen. Wie slim is vergelijkt zorgverzekeringen bij elke overstapperiode. Zorgverzekering 2018 vergelijken kan via onze vergelijker.

Nieuwe zorgverzekeraar in 2018

In totaal zijn er 24 zorgverzekeraars die hun polissen aanbieden. De NZa moedigt concurrentie aan, en is daarom positief als er een nieuwe zorgverzekeraar in 2018 toetreedt tot de Nederlandse markt. Naar alle waarschijnlijkheid komt zorgverzekeraar IptiQ als nieuwe zorgverzekeraar in 2018 op de markt. Dit zou de eerste zorgverzekeraar zijn die echt toetreedt tot de markt van zorgverzekeraars sinds de invoering van het huidige zorgstelsel. 90% van de markt is in handen van de grootste vier zorgverzekeraars van Nederland: Menzis, VGZ, Achmea en CZ. Concurrentie is dus welkom.

Informatie rondom vergelijken en overstap kan beter

De NZa concludeert dat zorgverzekeraars hard hebben gewerkt aan betere informatievoorziening rondom de zorgverzekering en de mogelijkheid van overstappen. Hierbij helpt ook het terugbrengen van het aantal verschillen zorgpolissen. Ook concludeert de NZa dat er nog wel werk aan de winkel blijft. De keuze om overstappen van zorgverzekering zou makkelijker moeten. Communicatie en informatie kan nog duidelijker en transparanter. Het blijkt dat mensen soms niet durven over te stappen omdat ze niet goed weten wat de voor- en nadelen zijn van deze overstap. Zorgverzekeraars zouden in hun informatie duidelijker kunnen.

Besparen met overstap zorgverzekering

Ook besparen op je zorgverzekering in 2018? Vergelijk via onze eerlijke vergelijker en stap direct over op de website van de zorgverzekeraar.

 

 

Plaats een reactie