Nieuwe zorgverzekeraar IptiQ vanaf 2018 actief

Nieuwe zorgverzekeraar IptiQ vanaf 2018 actief
Nieuwe zorgverzekeraar IptiQ biedt per 2018 zorgverzekeringen aan.

Voor het eerst komt er in Nederland een nieuwe zorgverzekeraar op de markt. Sinds het huidige zorgverzekeringsstelsel is dit nog nooit gebeurd. IptiQ is per 2018 verantwoordelijk voor Promovendum, National Academic en Besured. Deze zorgverzekeringen werden eerder door VGZ afgestoten. Het bedrijf is hiermee ook de eerste buitenlandse speler op de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt.

Nog nooit nieuwe zorgverzekeraar

Het huidige zorgverzekeringsstelsel dat in 2006 het levenslicht zag, was bedoeld om meer concurrentie te krijgen tussen zorgverzekeringen. Dit moest de prijs maar ook zeker de kwaliteit van de verzekering (en hiermee te zorg) ten goede komen. Als we de balans nu opmaken zien we dat er tot nu toe geen nieuwe zorgverzekeraars bij zijn gekomen. Wel maakten we kennis met nieuwe zorgverzekeringsmerken, maar dit zijn altijd labels geweest van bestaande zorgverzekeraars. Hier is door verschillende toezichthouders zoals de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) al veel kritiek op geweest. De kritiek richt zich met name op de zorgverzekeraars zelf. Zij krijgen in elk geval te weinig prikkels om een voordeel te halen uit meer concurrentie. Ze onderscheiden zich op deze manier te weinig. Ook is er kritiek op de hoge eisen en de complexe regels die gelden om toe te treden op de zorgverzekeringsmarkt.

Nieuwe zorgverzekeraar starten lastig

IptiQ wil zorgen voor meer concurrentie en zo de verzekeringsmarkt opschudden. De vier grootste zorgverzekeraars van Nederland (Achmea, VGZ, CZ en Menzis) hebben de macht in handen. Zij bezitten met hun merken meer dan 90% van alle zorgverzekeringen in Nederland. Of IptiQ een serieuze kans maakt moet de toekomst uitwijzen. Bestaande zorgverzekeraars hebben enorme financiële buffers waardoor ze al jaren de zorgpremie enigszins kunnen drukken. Zonder deze buffer is het lastig concurreren. Een nieuwkomer staat dus vaak al met 2-0 achter.

Anno12 en Zorgeloos Care

Eerder probeerde twee Nederlandse bedrijven om zorgverzekeraar te worden en zorgverzekering aan te bieden. Dit mislukte echter beide. Anno12 probeer vier jaar lang een zorgverzekering aan te bieden, maar moest uiteindelijk toch opgeven. Ondanks de verkregen vergunning van De Nederlandsche Bank behaalde het niet de minimaal benodigde 10.000 verzekerden in het eerste jaar. Jos de Blok startte een initiatief van een zorgverzekering waarbij de leden deels eigenaar zijn van de zorgverzekering. De zorgverzekering Zorgeloos Care haalde in korte tijd duizenden handtekeningen op om het initiatief te starten, maar de beoogde 50.000 haalde het niet. Deze alternatieve zorgverzekering lijkt er dus in 2018 niet te komen.

Overstappen naar IptiQ

Mensen die willen overstappen naar deze buitenlandse zorgverzekeraar kunnen dit doen door over te stappen naar de zorgverzekeringen van Promovendum, National Academic en Besured. Wie eind 2017 zorgverzekeringen vergelijkt en overstapt naar één van deze zorgverzekeringen is per 2018 dus verzekerd onder IptiQ.

Wie is IptiQ?

IptiQ is een dochteronderneming van het Zwitserse Swiss Re. Het bedrijf IptiQ is gehuisvest in Luxemburg. IptiQ is een sterke naam in het buitenland. In Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland biedt het al zorgverzekeringen, overlijdensrisicoverzekeringen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen aan. In Nederland is IptiQ actief met een overlijdensrisicoverzekering. In 2018 breidt het uit met zorgverzekeringen in Nederland.

Plaats een reactie