Nieuwe behandeling maagkanker als proef vergoed door basispakket

Nieuwe behandeling maagkanker als proef vergoed door basispakketEen veelbelovende nieuwe behandeling bij maagkanker op het buikvlies wordt als proef toegelaten in het basispakket. Patiënten die behandeld worden hiermee krijgen dit vergoed vanuit de basisverzekering. De behandeling wordt vanaf 1 oktober 2017 voorwaardelijk opgenomen en kent een proefperiode van vijf jaar. In deze periode wordt gekeken of de behandeling genoeg werkt en kosteneffectief is.

Maagkankerbehandeling

De behandeling van maagkanker op het buikvlies is een experimentele behandeling die veelbelovend is. Er wordt op dit moment nog verder wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd. De behandeling bestaat uit een operatie waarbij een gedeelte of de totale maag weggehaald wordt en buikvliesuitzaaiingen verwijderd worden. Dit gaat in combinatie met het toepassen van verwarmde chemotherapie in de buikholte. Dit heet HIPEC. De behandeling is voor patiënten zeer intensief, en kan dus niet zomaar bij elke patiënt ingezet worden.

Experimentele behandelingen in basispakket

Het voorwaardelijk toelaten van behandelingen aan het basispakket wordt steeds vaker ingezet. Minister Schippers deed dit voor het eerst in 2012. Als een behandeling veelbelovend is en gedacht wordt dat het kosteneffectief is kan de minister dit op deze manier in de praktijk testen. Na die periode besluit het kabinet of het definitief wordt toegevoegd aan de basisverzekering.

De kosten voor deze toelating zijn 1,8 miljoen euro.

Plaats een reactie