CZ zorgverzekering stijgt drie procent in 2018

CZ zorgverzekering 2018CZ heeft vandaag als eerste grote zorgverzekeraar de zorgpremie 2018 bekendgemaakt. De zorgpremie stijgt met 40,80 euro per jaar. Dit is 3,40 euro per maand. Deze stijging is alsnog een kleinere stijging dan de Rijksbegroting voorspelde. Volgens die begroting zal de zorgpremie 2018 met 80 euro stijgen. CZ zegt dat een hogere  zorgpremiestijging kon worden voorkomen omdat zorgkosten minder snel stijgen.

> Direct aanmelden bij CZ

Zorgpremie stijgt

De basisverzekering bij CZ kost 116,25 euro per maand. Dit is 1395 euro in het hele jaar 2018. Je hebt dan de naturapolis, die door CZ zorg-op-maatpolis wordt genoemd. CZ biedt nog twee andere zorgpolissen aan van de basisverzekering. De natura zorg-bewustpolis die 112,15 euro per maand kost en de zorg-keuzepolis met meer vrijheden. Deze kost in 2018 122,60 euro per maand.

Ook andere zorgverzekeringen die onder CZ vallen zoals OHRA en Delta Lloyd kondigden een premiestijging aan.

Zorgbewustpolis

Natura select polis
Keuze uit 2 eigen risico bedragen
Volledige vergoeding bij 45.000 zorgverleners met contract bij CZ
70% vergoeding bij zorgverleners zonder contract
Regel alles online via online portaal

€112,15

Meer info en direct afsluiten

Zorg-op-maatpolis

Natura zorgverzekering
Keuze uit 6 eigen risico bedragen
Volledige vergoeding bij 45.000 zorgverleners met contract bij CZ
75% vergoeding bij zorgverleners zonder contract
Regel je zorgtaken online of per post

€116,25

Meer info en direct afsluiten

Zorgkeuzepolis

Restitutiepolis
Keuze uit 6 eigen risico bedragen
Volledige vergoeding bij alle zorgverleners
100% vergoeding van gebruikelijk tarief bij zorgverleners zonder contract
Regel je zorgtaken online of per post

€122,60

Meer info en direct afsluiten

Reserves

Volgens CZ zou de zorgpremie ongeveer 123 euro per maand moeten zijn om het kostendekkend te houden. De zorgverzekeraar zet reserves in om de zorgpremie te drukken. Dit jaar gebruikt CZ ongeveer 6 euro per verzekerde per maand uit hun reserves. In totaal zet CZ 221 miljoen euro in 2018 in aan financiële reserves. Vorig jaar was dit nog bijna het dubbele. Toen betaalde zij nog 12 euro per maand per verzekerde uit eigen zak om de zorgpremie te drukken.

Zorgverzekeraars hebben grote financiële buffers. Onder druk van de politiek zetten zij dit de laatste jaren in om de zorgpremie lager te houden. Verzekeraars zeggen dat dit steeds minder kan omdat zij met hun reserves ruim boven het limiet wat hen wordt opgelegd door De Nederlandsche Bank willen zitten.

Remmen zorgkosten

“Reserves zijn een keer op”, zegt bestuursvoorzitter Wim van der Meeren in het Radio 1 Journaal. De zorgpremie zal dan hard stijgen. Van der Meeren reageert fel op de stijgende zorgkosten. Hij roept iedereen op om zo breed en creatief mogelijk te kijken naar manieren om stijgingen van zorgkosten te remmen. Hij zegt dat er elk jaar enorm veel geld naar zorg gaat. En ergert zich dan ook dat er geroepen wordt dat zorg het komende jaar 1,8 miljard moet bezuinigen. Dat is volgens hem onzin, de zorg krijgt er juist geld bij. 8 miljard in plaats van 10 miljard extra. Daar zit een gevaar, de kosten moeten ingeperkt worden.

Eigen risico

CZ geeft in 2018 17,50 euro korting op de zorgverzekeringspremie bij het verhogen van het eigen risico. Van der Meeren vindt het eigen risico belangrijk. We hebben een solidair systeem: gezonde mensen betalen voor zieken mensen. Maar daar moet wel een balans in zitten. Geen eigen risico legt de zorgkosten nog meer neer bij gezonde mensen. De solidariteit van Nederlanders in het zorgstelsel staat onder druk. Zo bleek eerder deze week dat Nederlanders minder bereid zijn mee te betalen aan mensen met een ongezonde levensstijl zoals roken en drinken. We moeten hier erg mee oppassen zegt Van der Meeren.

Aanvullende verzekeringen CZ

CZ heeft enkele aanvullende verzekeringen en tandartsverzekeringen. Enkele blijven hiervan in 2018 in prijs gelijk, anderen stijgen ligt. Je hebt bij CZ een aanvullende tandartsverzekering vanaf 20,15 euro per maand.

CZdirect

CZ biedt ook een internetlabel aan. Deze zorgverzekering is kost in 2018 105,45 euro per maand. Dit is 3,10 euro per maand duurder dan dit jaar. CZdirect moet de concurrentie aan gaan met andere stunters op het gebied van de zorgverzekering. Anderzorg en ZieZo van Zilverenkruis profileren zich ook als prijsvechter. Hun zorgpremies voor volgend jaar zijn nog niet bekend.

> Meer info en direct aanvragen CZdirect

De aanvullende tandartsverzekering van CZdirect is overigens voor mensen boven de 30 jaar duurder. Wel kan iedereen de zorgverzekering van CZdirect gewoon aanvragen.

Plaats een reactie