Bruno Bruins en Hugo de Jonge ministers Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Ministers VWS Hugo de Jonge en Bruno BruinsBruno Bruins (VVD) en Hugo de Jonge (CDA) zijn de nieuwe ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). De post is onderverdeeld in een minister van Medische Zorg en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Bruins is minister Medische Zorg en De Jonge minister VWS. Paul Blokhuis (ChristenUnie) is staatssecretaris.

Onder de minister van Medische Zorg valt ziekenhuiszorg en sport. Terwijl minister De Jonge verantwoordelijk is voor ouderenzorg en medisch-ethische zaken.

Minister de Jonge

Hugo de Jonge is 40 jaar (1977). Voor zijn ministerschap was hij vanaf 2010 wethouder van Onderwijs, Jeugd en Zorg in Rotterdam. In 1999 begon Hugo de Jonge zijn loopbaan als leerkracht basisonderwijs. Later bekleed hij de functie als beleidsmedewerker in de Tweede Kamer voor het CDA.

Minister Bruins

Bruno Bruins heeft veel ervaring als bestuurder. Hij is 54 jaar (1963) en was hiervoor bestuursvoorzitter van uitkeringsinstantie UWV. Wat opvalt op zijn CV is het ontbreken van werkervaring in de medische wereld. Zijn focus lag vooral in het openbaar vervoer met functies bij HTM en Connexxion.

Balkenendenorm

Als bestuursvoorzitter UWV verdiende Bruins dik boven de Balkenendenorm. Zo schreef hij in 2016 ruim 227.000 euro bij, terwijl de grens op 179.000 euro ligt. Afgelopen zomer werden er nog kritische kamervragen gesteld over de enorme inkomens van de top van het UWV. Maar liefst tien bestuurders verdienden boven de Balkenendenorm. Alles bleek volgens de regels. De hoge salarissen waren onderdeel van een overgangsregeling.

Topinkomens zorg

Bruins ligt nu al meteen onder vuur. Kamerlid Lilian Marijnissen van de SP wil van Bruins horen hoe geloofwaardig hij zichzelf vindt. Bruins moet grootverdieners in de zorg aanpakken, terwijl hij zelf enkele dagen hiervoor nog tot een grootverdiener in de publieke sector behoorde. Wat opvalt is dat het nieuwe kabinet als eerste een klaarliggende wet door de versnipperaar heen haalt. In de wet werd de aanval geopend op veel te hoge salarissen in de publieke sector. De SP vindt dit ongelofelijk en heeft grote twijfels over de aanstelling van Bruins. Is Bruins wel de juiste man om topinkomens in de zorg aan te pakken vraagt Marijnissen zich hardop af. Eerder bleek dat 1 op de 5 topbestuurders in de zorg nog meer verdient dan de norm.

De ministers van VWS maken zich op voor een pittige job. De (kosten in de) zorg staat onder druk én ligt onder een vergrootglas.

Plaats een reactie