‘Bezuiniging Rutte III brengt kwaliteit van zorg in gevaar’

Bezuiniging Rutte III brengt kwaliteit van zorg in gevaarDe kwaliteit van zorg in ziekenhuizen gaat achteruit door de plannen van de nieuwe regering. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB). Zij berekende de plannen door. Rutte III heeft bijna 2 miljard euro aan besparing in de zorg gepland. Ze willen dit bereiken door slimme afspraken te maken met de medische instellingen als ziekenhuizen.

Zorgakkoorden met zorginstellingen

Toenmalig minister Schippers beteugelde de groei van aantal behandelingen in ziekenhuizen, geestelijke gezondheidszorg en wijkverpleging door zorgakkoorden te sluiten. Volgens de ziekenhuizen zijn deze afspraken gemaakt in crisistijd en is de tijd nu anders. Toch gaat het nieuwe kabinet er vanuit dat de nieuwe zorgminister hetzelfde kan bereiken.

Minder en slechtere zorg

Het CPB waarschuwde tijdens het doorrekenen dat er met dit soort afspraken maximaal 0,9 miljard bespaard kan worden. Dat is bij lange na niet de begrootte 2 miljard. Het CPB denkt deze maatregel leidt tot minder of slechtere zorg.

Ziekenhuizen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is bezorgd en teleurgesteld. Het nieuwe kabinet komt nogmaals de duimschroeven aandraaien. Zij vinden het zorgelijk dat hun meedenken in moeilijke tijden nu als structurele oplossing wordt gezien. Het regeerakkoord pakt slecht uit voor de zorg menen zij.

Meer ziekenhuiszorg thuis

De VVD noemt de plannen ambitieus maar haalbaar. Technische vindingen kunnen de zorg veel goedkoper maken. Denk aan meer ziekenhuiszorg thuis. Dit zou al 1,5 miljard euro opleveren. Anderen partijen zijn kritisch en zijn bang dat goede ziekenhuiszorg in gevaar komt door de besparing die Rutte III denkt te gaan waarmaken in de zorg.

Plaats een reactie