Alternatief voor stijging zorgpremie

Alternatief voor stijging zorgpremieToekomstige oppositiepartijen hebben een alternatief aangedragen om de zorgpremie niet 10 euro extra te laten stijgen. Deze stijging is het gevolg van het gelijk houden van het eigen risico. Vandaag komen zij met een alternatief.

Eigen risico blijft gelijk, dan zorgpremie omhoog

Informateur Zalm kondigde vorige week een voorstel aan namens de partijen die een nieuw kabinet gaan vormen. De verhoging van het eigen risico wordt met een spoedprocedure teruggedraaid. Het gelijk blijven van het eigen risico kost 150 miljoen euro. De partijen vangen dit op door de zorgpremie met 10 euro extra te laten stijgen. Netto levert dit voor bijna niemand iets op. Het wordt vooral gezien als symboolpolitiek.

Betaalbare zorg voor iedereen

De oppositie is groot voorstander van het verlagen of zelfs afschaffen van het eigen risico. Dat de verhoging dus teruggedraaid kan worden is goed nieuws. Maar om dit via de zorgpremie alsnog op te vangen schiet in het verkeerde keelgat. “Zorg is geen luxeprobleem” en “iedereen heeft recht op betaalbare zorg”. De partijen maken zich zorgen om mensen die de rekening straks niet kunnen betalen.

Alternatief plan

Daarom komen zij vandaag met een alternatief plan. De rijksbijdrage aan zorgverzekeraars moet eenmalig met 150 miljoen euro omhoog. Dit geld komt van de rijksbegroting, en kan volgens de oppositie betaald worden van de miljardenoverschotten

Politiek touwtrekken

Morgenavond praat de Tweede Kamer over de plannen. Om het eigen risico daadwerkelijk te verlagen is een wetswijziging nodig. Voor 1 oktober moet dit door de Eerste en Tweede Kamer zijn goedgekeurd. Snelheid is dus geboden. Daarbij hoort ook de goedkeuring op het plan om dit te betalen: verhoging van de zorgpremie of verhoging rijksbijdrage.  De kans is klein dat de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie instemmen met het alternatieve plan. Eerdere voorstellen voor het extra verlagen van het eigen risico of niet extra laten stijgen van de zorgpremie redde het allemaal net niet.

Het wordt dus nog een spannende week waarin we straks weten of het eigen risico daadwerkelijk daalt en de zorgpremie wel of niet extra stijgt.

Plaats een reactie