Zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering 18 jaarWord jij binnenkort 18 jaar of ben je het al? Dan moet je snel zorgen voor een eigen zorgverzekering. Elke Nederlander is verplicht een zorgverzekering te hebben. Tot je 18e jaar mag je meeverzekerd zijn op de zorgverzekering van één van je ouders. Vanaf 18 jaar ben je in Nederland volwassen. Dit betekent dat je dan ook een eigen zorgverzekering moet afsluiten. Wij helpen je op deze pagina zorgverzekering 18 jaar.

Normaal kun je alleen zorgverzekeringen afsluiten in de overstapperiode van half november tot 31 december van elk jaar. In het jaar dat je 18 wordt, kan dit gewoon het hele jaar. Je kan je zorgverzekering dan laten ingaan op je 18e verjaardag. Vanaf daarna kun je net als andere Nederlanders alleen nog jaarlijks overstappen van zorgverzekering in de overstapperiode aan elk einde van een jaar.

Op deze pagina nemen we je kort mee in alles wat je moet weten rondom het afsluiten van je eerste eigen zorgverzekering.

 1. Zorgverzekering 18 jaar vergelijken
 2. Basisverzekering 18 jaar
 3. Eigen risico
 4. Aanvullende zorgverzekering bij 18 jaar
 5. Zorgverzekering 18 jaar bij ouders
 6. Wanneer uiterlijk zorgverzekering aanvragen bij 18 worden?
 7. Goedkoopste zorgverzekering 18 jaar
 8. Zorgverzekering 18 jaar student
 9. Zorgtoeslag 18 jaar
 10. 18 jaar tandartsverzekering
 11. Voor ouders: mijn kind wordt 18

Zorgverzekering 18 jaar vergelijken

Je hebt van de overheid een brief ontvangen dat je een zorgverzekering moet afsluiten omdat je 18 jaar wordt. Maar welke zorgverzekering past nu bij jou? Om hier achter te komen, moet je zorgverzekeringen vergelijken. Dit kan het hele jaar via onze vergelijker. Vul enkele gegevens in en onze software zoekt voor jou de beste en goedkoopste zorgverzekering in jouw situatie. Vergelijken is gratis. Bij ons sluit je je zorgverzekering vervolgens direct af bij de zorgverzekeraar.

Basisverzekering 18 jaar

Tijdens het vergelijken moet je rekening houden met enkele zaken. Belangrijk om te weten is dat je verschillende soorten zorgverzekeringen hebt. Je hebt een basiszorgverzekering. Deze is voor iedereen verplicht vanaf 18 jaar. Vanuit de basisverzekering wordt veel zorg vergoed.  Denk aan een bezoek aan de huisarts, veel medicijnen, een ziekenhuisbezoek enzovoort. Het maakt niet uit of je 18 bent of 91. De basisverzekering is voor iedereen gelijk. De overheid maakt elk jaar bekend welke zorg er allemaal vanuit de basisverzekering vergoedt wordt.

Eigen risico

Wat goed is om te weten, is dat als je zorg gebruikt die onder de basisverzekering valt, je eerst een eigen risico betaalt. Het eigen risico zorgverzekering bestaat uit het verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico.

Verplicht eigen risico

Als je 18 bent en je hebt een eigen zorgverzekering, dan heb je altijd een verplicht eigen risico. Dit is voor elke Nederlander gelijk. In 2018 is dit eigen risico 385 euro. Het eigen risico werkt als volgt: als je zorg nodig hebt, die vergoedt wordt door de basisverzekering betaal je de eerste 385 euro zelf. Het bedrag van de zorgkosten boven dit verplicht eigen risico vergoedt de zorgverzekeraar. Het eigen risico geldt elk jaar opnieuw. Er zijn enkele uitzonderingen bij zorg uit de basisverzekeringen waarbij je geen eigen risico betaalt. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts (je mag altijd ‘gratis’ naar de huisarts) en zorg rondom zwangerschap en bevalling.

Vrijwillig eigen risico

Bovenop je verplicht eigen risico kun je een vrijwillig eigen risico afsluiten. Dit is voor veel mensen die 18 jaar zijn een serieuze optie om te overwegen. In ruil voor het verhogen van je eigen risico krijg je namelijk korting op de zorgpremie. Je kunt tot maximaal 500 euro een vrijwillig eigen risico nemen bovenop het verplicht eigen risico. In totaal heb je dan dus een eigen risico van 885 euro. Het eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico is natuurlijk altijd een risico. Als je zorg nodig hebt waarbij het eigen risico geldt betaal je het bedrag tot de hoogte van je eigen risico van dat jaar uit eigen zak. Veel jongeren vanaf 18 jaar nemen een hoger eigen risico, omdat zij relatief weinig zorg nodig hebben. Mocht je dan dus wel zorg nodig hebben, betaal je tot 885 euro zelf. Dit is fors, maar toch overwegen waard. Je krijg namelijk tot 300 euro korting bij zorgverzekeraars als je je eigen risico verhoogt. Heb je zorg nodig, dan had je sowieso als 385 euro van het verplicht eigen risico moeten betalen. 885 euro – 385 euro = 500 euro. Maar je krijgt tot 300 euro korting op je zorgpremie dus 500 euro – 300 euro korting = 200 euro. Het ‘echte risico’ wat je loopt is dus 200 euro. Heb je geen zorg nodig, betaal je dus geen bedrag voor je eigen risico maar heb je wel 300 euro korting op je zorgpremie.

Ø  Lees meer over verhogen eigen risico.

Aanvullende zorgverzekering bij 18 jaar

Als je 18 wordt moet je dus verplicht een basisverzekering hebben. Veel zorg wordt hierin betaald door de zorgverzekeraar. Maar bij het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering kun je ook een aanvullende zorgverzekering nemen. Zorgverzekeraars bieden verschillende aanvullende zorgverzekeringen aan in verschillende zorgpolissen. Dit maakt het tot een bos aan verschillende aanvullende zorgverzekeringen met allemaal net weer andere voorwaarden. Vergelijken is echt aan te raden! Via onze zorgverzekering vergelijker krijg je altijd het beste resultaat in jouw situatie.

Welke aanvullende verzekeringen zijn er dan? Je kunt je aanvullend verzekeren voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandarts, bril of contactlenzen, anticonceptiepil en ga zo maar door. Veel van dit soort vergoedingen zijn verwerkt in aanvullende pakketten. Je verzekert je dus vaak met een aanvullende verzekering voor meerdere dingen te gelijk. Daardoor ben je vaak ‘over verzekerd’. Bekijk goed waarvoor je je aanvullend wilt verzekeren. Vaak is het goedkoper om bepaalde zorg uit eigen zak te betalen, in plaats van een (dure) aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit leggen we uit met een voorbeeld: je kunt je verzekeren voor de kosten van de tandarts. Dit zijn dure verzekeringen. Als jij als 18e jarige een gezond gebit hebt en alleen de controles hebt eventueel aangevuld met het vullen van een gaatje, kun je meestal de kosten van de tandarts uit eigen zak betalen. Een controle kost gemiddeld ongeveer 40 euro. Dit is meestal goedkoper dan een aanvullende tandartsverzekering afsluiten, die je enkele tientjes per maand kost. Natuurlijk moet je dit ook zelf goed overwegen en een eigen beslissing in nemen. Daarnaast is niet elke jongere ‘klachtenvrij’. Dan kan het lonen om bij een specifieke behandeling of ziekte (bijvoorbeeld als je veel fysiotherapie nodig hebt) je wel aanvullend te verzekeren. Voor je 18e jaar was dit allemaal vanzelfsprekend vergoed, nu je 18 bent of wordt niet meer. Ook aanvullende verzekeringen zijn opgenomen in onze zorgvergelijker.

Zorgverzekering  18 jaar bij ouders

Tot je 18e ben je gratis meeverzekerd bij de zorgpolis van één van je ouders. Vanaf je 18e moet je een eigen zorgverzekering hebben. Als je dit niet regelt krijg je automatisch een eigen zorgverzekering bij de zorgverzekeraar waar je ouder ook verzekerd is. Vaak is dit niet handig voor jou, want je ouders hebben waarschijnlijk andere zorg nodig dan jij. Zij hebben wellicht een duurdere zorgverzekering, die jij dan automatisch ook hebt. Voorkom dus een hoge zorgpremie door je niet mee te laten verzekeren via je ouders. Omdat je vanaf je 18e moet betalen voor je zorgverzekering is het aan te raden rond je 18e verjaardag over te stappen op een eigen zorgverzekering. Vergelijk en sluit eenvoudig af via onze zorgverzekering vergelijker 18 jaar.

Wanneer uiterlijk zorgverzekering aanvragen bij 18 worden?

Je zorgverzekeringsplicht gaat in aan het begin van de eerst volgende maand, volgend op de maand waarin je 18 wordt. Stel je bent op 17 april jarig, dan moet je per 1 mei een eigen zorgverzekering hebben. Ook als je in november of december jarig bent geldt dit. Dus ben je in december jarig, dan betaal je per 1 januari zorgpremie. Als je je zorgverzekering aanvraagt, heb je nog 14 dagen bedenktijd. Daarna is je zorgverzekering definitief. Vraag dus op tijd een zorgverzekering aan. Mocht je toch laat zijn met een eigen zorgverzekering, dan wordt je zorgverzekering bij je ouders omgezet in een eigen verzekering. Wil je dit niet, neem dan even contact op met de zorgverzekeraar van je ouders om aan te geven dat je nog graag overstapt omdat je 18 jaar wordt.

Goedkoopste zorgverzekering 18 jaar

Zorgverzekering 18 jaar student

Ben jij student en wordt je 18 jaar. Ook dan ben je verplicht tot het hebben van een zorgverzekering. Hierin is geen verschil als je inwonend of uitwonend bent. Er zijn voor studenten zorgverzekeringen die perfect aansluiten bij studenten. De premie van deze zorgverzekeringen zijn vaak lager of je krijgt korting op de zorgpremie. Belangrijk is om zorgverzekeringen te vergelijken om individueel tot een goede zorgverzekering te komen. Daarna kun je een zorgverzekering aanvragen.

Zorgtoeslag 18 jaar

Zorgtoeslag 18 jaar
Je kunt als 18 jarige vaak maximaal zorgtoeslag aanvragen als je geen inkomen hebt

Nu je vanaf 18 jaar verplicht bent zorgpremie te betalen heb je (als je hiervoor in aanmerking komt) ook recht op zorgtoeslag. Dit is een compensatie van de overheid voor mensen met lagere inkomens. Specifiek is de zorgtoeslag bedoeld om de zorgpremie van de zorgverzekering en eventueel het bedrag van eigen risico te betalen. Als jij 18 jaar bent, heb je waarschijnlijk een laag of geen inkomen. Als je geen inkomen hebt, krijg je het maximale zorgtoeslag. Dit moet je wel zelf aanvragen via de Belastingdienst. De maximale zorgtoeslag voor 2017 is 88 euro. Enkele zorgpremies zijn zelf lager dan dit bedrag. Dit zijn goedkope zorgverzekering en met een maximaal eigen risico van 885 euro. Als je een iets duurdere zorgverzekering hebt, of geen verhoogd eigen risico wilt dan compenseert de zorgtoeslag in elk geval een groot deel van je zorgpremie als je geen of weinig inkomen hebt.

18 jaar tandartsverzekering

Tot je 18 jaar bent vergoedt de basisverzekering (ook als je bij je ouders bent meeverzekerd) alle kosten van de tandarts. Vanaf je 18e is de ‘gratis tandarts’ verleden tijd. Tandartskosten worden niet meer betaald vanuit de basisverzekering. Je moet de kosten bij een bezoek aan de tandarts zelf betalen of je moet een aanvullende zorgverzekering afsluiten speciaal voor tandartskosten. Dit heet ook wel een tandartsverzekering. Tandartsverzekeringen zijn over het algemeen duur. Het is dus de vraag of je een tandartsverzekering moet afsluiten nu je 18 jaar wordt. Als jij een gezond gebit hebt en nooit echt problemen hebt gehad kun je de twee jaarlijkse controles bij de tandarts beter zelf betalen. Ook het eventueel boren en vullen van gaatjes is vaak beter om voor eigen rekening te nemen. Dit is goedkoper dan een aanvullende tandartsverzekering. Wil je wel die zekerheid dat alle tandartskosten betaald worden? Dan neem je dit mee in onze zorgverzekering vergelijker als optie. Je kunt dan de goedkoopste tandartsverzekering voor jongeren in 2018 vinden en afsluiten. Omdat tandartskosten vanaf je 18e niet meer in de basisverzekering vallen betaal je ook geen eigen risico. Bij een aanvullende zorgverzekering betaal je nooit eigen risico.
Tip: ga voor je 18e verjaardag nog een keer naar de tandarts en laat eventuele behandelingen voor je 18 wordt uitvoeren. Ook het trekken van verstandkiezen voor je 18 bent is verstandig.

Voor ouders: mijn kind wordt 18

Als uw kind 18 jaar wordt veranderen er enkele zaken voor hem of haar. U kind is namelijk voor de wet volwassen. Dit betekent dat zij premie moet betalen voor de zorgverzekering en niet meer gratis met u is meeverzekerd. Als er geen actie wordt ondernomen, krijgt u kind dezelfde zorgverzekering als de ouder waarbij uw zoon of dochter tot de 18e verjaardag gratis was meeverzekerd. Het verschil is dat deze zorgverzekering onder de volwassen regeling valt en er dus premie voor moet worden betaald. Als uw kind met u meeverzekerd blijft, bent u juridisch verantwoordelijk de zorgpremie te betalen.

Nadeel is dat u kind waarschijnlijk goedkoper uit kan zijn door een eigen zorgverzekering aan te vragen, die past in zijn of haar situatie. Als 18e jarige heb je vaak andere zorg nodig dan als bijvoorbeeld 45 jarige. Wij adviseren sterk om uw kind zelf zorgverzekeringen te vergelijken en een eigen zorgverzekering aan te vragen. Hierbij kun je een eigen bedrag van eigen risico kiezen en zo eventueel grote kortingen krijgen bij een hoog eigen risico. Ook kan u zoon of dochter een eigen aanvullende zorgverzekering afsluiten als dit nodig is in zijn of haar situatie. Juridisch is uw volwassen zoon of dochter zelf verantwoordelijk om deze zorgpremie te betalen. Uiteraard is het niet strafbaar als u als ouder mee betaalt. Veel jongeren van 18 jaar hebben weinig zorg nodig. Een goedkope basisverzekering is dan al vaak prima. Word uw kind 18 jaar, vergelijk dan de zorgverzekeringen!