Vrijwillig eigen risico

vrijwillig eigen risico zorgverzekeringEigen risico verhogen: vrijwillig eigen risico zorgverzekering 2017

De basisverzekering van de zorgverzekering kent een verplicht eigen risico. Dit is in 2017 vastgesteld op 385 euro. Gebruik je zorg uit de basisverzekering, dan moet je de eerste 385 euro eerst zelf betalen. Er zijn enkele uitzonderingen in de basisverzekering waarbij het eigen risico niet geldt. Daarnaast heb je de keuze voor een vrijwillig eigen risico zorgverzekering. Je kunt hiermee je eigen risico verhogen in stappen van 100 euro, tot maximaal 500 euro. In ruil voor het vrijwillig verhogen van je eigen risico, krijg je korting op je zorgverzekering. Hoeveel deze korting is, verschilt per zorgverzekeraar.

Verstandig om eigen risico te verhogen?

Doordat je een aantrekkelijke korting krijgt op de zorgverzekering, vragen steeds meer mensen zich af of zij er verstandig aan doen het eigen risico te verhogen. Gebruik je normaal gesproken weinig zorg (en denk je dit in 2017 zo te houden), en heb je wat geld achter de hand? Dan kan het verhogen van het eigen risico een verstandige keuze zijn. Daarna moet je kiezen met welke hoogte je een vrijwillig risico neemt. Hoe hoger dit bedrag hoe meer korting je krijgt. Dit kan oplopen tot enkele tientjes per maand, en honderden euro’s per jaar. Het is verstandig om te kijken of je het bedrag waarmee je je eigen risico verhoogt, opzij kan leggen bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro (totaal dus 885 euro). Dat bedrag heb je dan in ieder geval achter de hand, mocht je toch zorg nodig hebben en het (verhoogde) eigen risico moeten betalen. Aan het eind van het jaar kun je de balans opmaken. Heb je het eigen risico (deels) niet gebruikt, dan was het verstandig dat je een vrijwillig eigen risico genomen hebt. De korting op de premie van je zorgverzekering heeft je dan veel geld bespaard.

Vrijwillig eigen risico nemen?

Bovenstaande tekst hebben we samengevat in een handig schema. Zo zie je of het in jou geval verstandig kan zijn, je eigen risico zorgverzekering te verhogen.

Vrijwillig eigen risico populair

Vorig jaar was het onder overstappers van de zorgverzekering populair om het eigen risico te verhogen met een vrijwillig eigen risico. Vooral onder jonge mensen zoals studenten is het vrijwillig eigen risico populair. Omdat het eigen risico in 2017 gelijk blijft als in 2016 loont het ook dit jaar om zorgverzekeringen te vergelijken op korting. De zorgverzekeraars maken later dit jaar hun prijzen bekent. Dan wordt duidelijk bij welke zorgverzekeraar je welke korting krijgt bij het nemen van een vrijwillig eigen risico.