SP Groningen: “Eigen risico meeverzekeren in zorgverzekering”

De gemeenteraad van Groningen heeft ingestemd met een voorstel van de SP om het eigen risico mee te verzekeren in de zorgverzekering voor minima.

Afschaffen eigen risico zorgverzekering

De SP pleit al enige tijd voor het afschaffen van het eigen risico. “Uit cijfers van het CBS blijkt dat een deel van de Nederlanders zorg vermijdt om zo het eigen risico te ontlopen. Gevolg kan zijn dat iemand in een later stadium wel behandeld moet worden. De persoon is dan ernstiger ziek. En maak uiteindelijk meer zorgkosten. Het eigen risico zou afgeschaft moeten worden.”

Zorgverzekering via de gemeente

Nu het kabinet geen plannen onderneemt om het zorgstelsel te herzien gaat de SP lokaal aan de slag. Minima kunnen via de gemeente een zorgverzekering afsluiten. “Wij willen dat het eigen risico daarin meeverzekerd is. We zijn blij dat het voorstel is aangenomen.”

Eigen risico is straf voor zieke

Ook blijkt uit onderzoek dat het aantal mensen dat de zorgverzekering niet betaalt in vijf jaar met 22% is toegenomen. De kosten voor de zorgverzekering zouden flink naar beneden moeten volgens de SP. Nu zijn alle pijlen gericht op het eigen risico van de zorgverzekering. “Je wordt gestraft als je ziek wordt. Het eigen risico dat dan vaak geldt is veel te hoog. Wat ons betreft moet het eigen risico helemaal verdwijnen.”

Plaats een reactie