Mondzorg in basisverzekering kost 2 miljard

Het centraal planbureau heeft op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport berekend wat het kost om mondzorg voor iedereen boven de 18 jaar op te nemen in het basispakket van de zorgverzekering. Dit blijkt bijna 2 miljard euro te zijn. Een deel hiervan (€700.000) is het eigen risico.

Mondzorg nu niet gedekt in basisverzekering

Nu wordt mondzorg alleen vergoed voor jongeren onder de 18 jaar. Bij volwassenen valt het niet in de basisverzekering. Wel kan er een aanvullende tandartsverzekering worden afgesloten. Er geldt geen eigen risico bij aanvullende verzekeringen.

Eigen risico

Als mondzorg wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering wordt de basisverzekering 1,2 miljard duurder. De premies zullen dan wellicht omhoog moeten. Daarbovenop komt nog eens 7 ton aan eigen risico wat door de verzekerde betaald moet worden bij gebruik van mondzorg in het basispakket. Bij zorg uit het basispakket geldt altijd het eigen risico (op enkele uitzonderingen na).

Tandartszorg in basisverzekering

Met mondzorg in het basispakket zou iedereen voor controle twee keer per jaar naar de tandarts kunnen. Ook het trekken van tanden en kiezen wordt dan vergoed. Evenals vullingen en zenuw- en wortelkanaalbehandelingen.

Minder vrijwillig eigen risico

Mondzorg is een van de meest populaire aanvullende zorgverzekering. Mocht gebruikelijke mondzorg in de basisverzekering komen, zullen er verschuivingen plaatsvinden bij overstappers. De verwachting is dat fors  minder mensen een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Doordat tandartszorg dan (deels) in de basisverzekering valt, zullen minder mensen bovenop het verplicht eigen risico een vrijwillige eigen risico nemen. Het eigen risico is namelijk van toepassing op zorg uit de basisverzekering.

Zou jij het een goed idee vinden als mondzorg in de basisverzekering van de zorgverzekering wordt opgenomen? Laat het hieronder weten in een reactie.

Plaats een reactie