“Men weet niet dat je voor de huisarts geen eigen risico betaalt”

Steeds minder Nederlanders weten welke zorg onder het eigen risico valt, en bij welke zorg het eigen risico niet geldt. Dit stelt TNS NIPO in een onderzoeksrapport over het eigen risico zorgverzekering. Hierdoor durven mensen bijvoorbeeld niet naar de huisarts te gaan, omdat ze het eigen risico niet willen of kunnen betalen. Dit is onterecht want bij een bezoek aan de huisarts geldt het eigen risico nooit. Ook in 2017 betaal je geen eigen risico bij de huisarts.

Eigen risico huisarts

Maar iets meer dan de helft van de ondervraagden personen weet dat er bij de huisarts geen eigen risico geldt. Vorig jaar wist nog bijna 70 procent dit. De kennis over het wel of niet van toepassing zijn van het eigen risico is dus afgenomen.

Eigen risico spoedeisende hulp

Er blijkt ook een kennis tekort over het eigen risico en de spoedeisende hulp. Bijna 30 procent denkt dat spoedeisende hulp in het ziekenhuis niet onder het eigen risico valt. Dit is juist wél het geval. Ook bij vervoer per ambulance geldt het eigen risico (zie onderstaande video).

Wanneer betaal je het eigen risico zorgverzekering 2017?

Op onze speciale pagina lees je wanneer je eigen risico betaalt en wanneer niet. In principe betaal je het eigen risico bij zorg wat je afneemt uit de basisverzekering. Dit geldt voor volwassenen vanaf 18 jaar. Er zijn enkele uitzonderingen in de basisverzekering van de zorgverzekering waarbij het eigen risico niet geldt. Dit is onder andere het geval bij verloskundige hulp en de huisarts.

Plaats een reactie