GroenLinks wil zorgverzekering zonder eigen risico

GroenLinks wil een zorgverzekering zonder eigen risico. Dat staat in hun verkiezingsprogramma die de partij dinsdag publiceert. De partij denkt dat mensen minder snel naar de dokter gaan nu het eigen risico een paar honderd euro is. “Op lange termijn kost het hebben van eigen risico zorgverzekering dus geld”. Op dit moment is er geen zorgverzekering zonder eigen risico.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico zorgverzekering is in het leven geroepen om mensen bewust te maken van de kosten van zorg. Daarna wil de overheid hiermee de kosten enigszins in bedwang houden nu de zorgkosten al jaren stijgen. Het eigen risico stijgt met deze kosten mee. In 2017 stijgt het eigen risico hoogstwaarschijnlijk ook weer.

Zorgverzekering zonder eigen risico kost 3,7 miljard

Partijleider Jesse Klaver zegt dat mensen niet naar de dokter gaan omdat ze het niet kunnen betalen. Hij vindt dit een verkeerde manier om zorgkosten te remmen. “Ziek zijn is geen eigen risico” meent hij. Overigens valt een bezoek aan de huisarts niet onder het eigen risico zorgverzekering. Het Centraal Planbureau zegt dat mensen bij het afschaffen van het eigen risico sneller naar de dokter zullen gaan. Hierdoor stijgen de zorgkosten. Afschaffing van het eigen risico zou 3,7 miljard euro per jaar kosten. Jesse Klaver zegt dat als hij straks in het kabinet zit dit wil betalen door bedrijven en vermogende mensen meer belasting te laten betalen. Ook wil hij belastingontduiking aanpakken.

PVV, SP en 50PLUS

Voor de verkiezingen in 2017 lijkt de zorg een groot onderwerp te gaan worden. Ook de PVV, SP en 50PLUS willen een zorgverzekering zonder eigen risico. De SP heeft hier een speciale actiegroep voor in het leven geroepen die pleit voor de afschaffing van het eigen risico bij de zorgverzekering.

1 gedachte over “GroenLinks wil zorgverzekering zonder eigen risico”

Plaats een reactie