Geen eigen risico zorgverzekering bij biosimilarmedicijn diabetespatiënten VGZ

Zorgverzekeraar VGZ wil dat suikerpatiënten per 1 september 2016 een nieuw medicijn gaan gebruiken. Deze zogenaamde biosimilar insuline is een biologisch geneesmiddel met volgens VGZ een zelfde werking als het huidige diabetesmiddel. Het nieuwe voorkeursgeneesmiddel van VGZ is goedkoper dan het huidige diabetesmedicijn. Voor het nieuwe middel wordt geen eigen risico zorgverzekering in rekening gebracht. Bij het oude middel is dat wel het geval. Het oude middel kost een diabetespatiënt 100 euro per kwartaal. Het verplicht eigen risico zou dan alleen al aan het diabetesmedicijn opgemaakt worden.

Eigen risico zorgverzekering

Nieuwe patiënten die insuline voorgeschreven krijgen, krijgen automatisch het nieuwe middel Abasaglar. Gebruikers van het huidige medicijn (Lantus) mogen van VGZ het middel onder volledige vergoeding blijven gebruiken. Wel wordt het eigen risico in rekening gebracht. Dit is geen uitzondering: het geldt voor veel zorg uit het basispakket van de zorgverzekering. VGZ wil graag dat patiënten hun voorkeursgeneesmiddel gaan gebruiken aangezien dit vaak goedkoper is. In ruil hiervoor vallen voorkeursgeneesmiddelen niet onder het eigen risico bij VGZ. Nieuwe diabetespatiënten kunnen bij VGZ alleen gebruik maken van het huidige middel Lantus als er medische noodzaak is.

Voordeel eigen risico bij behandeling diabetes door huisarts

Patiënten die verzekerd zijn bij één van de zorgverzekeringsmerken van VGZ kan het gebruik van het nieuwe middel voordelig zijn, doordat het eigen risico niet geldt bij dit medicijn. Dit is voornamelijk van toepassing voor patiënten die bij hun eigen huisarts onder behandeling zijn. Zorg bij de huisarts is namelijk ook vrijgesteld van het eigen risico zorgverzekering. Patiënten die in het ziekenhuis onder behandeling zijn, zijn hun eigen risico vaak al kwijt aan de zorg in het ziekenhuis. Hiervoor geldt namelijk wel het eigen risico. Vaak zijn de kosten dusdanig hoog dat het hele (verplicht) eigen risico (in 2016: 885 euro) opgemaakt wordt. Elke Nederlander heeft naast het verplicht eigen risico de mogelijkheid om een vrijwillig eigen risico zorgverzekering te nemen. Je kunt het eigen risico dan ophogen in ruil voor korting op de zorgverzekeringspremie.

VGZ is één van de grote Nederlandse zorgverzekeraar met merken als onder andere Univé, IZZ en Zekur.nl.

Plaats een reactie