CZ maakt prijzen ziekenhuisbehandeling openbaar

Zorgverzekeraar CZ heeft als eerste zorgverzekeraar in Nederland de tarieven voor ziekenhuisbehandelingen openbaar gemaakt. Het gaat om behandelingen in het ziekenhuis tot 885 euro. Dit is het maximale bedrag wat Nederlanders aan eigen risico kwijt kunnen zijn in 2016.

Eigen risico zorgverzekering speelt rol bij openbaar maken prijzen

Het eigen risico van de zorgverzekering speelt een rol waarom CZ de prijzen openbaar maakt. Het verplicht eigen risico in 2016 is 385 euro. Je kan het eigen risico verhogen met een vrijwillig eigen risico van maximaal 500 euro. CZ maakt de prijzen van behandelingen tot het maximale eigen risico openbaar, omdat patiënten tot dit bedrag dus zelf zorg moeten betalen. Op deze manier kunnen patiënten behandelingsprijzen van ziekenhuizen vergelijken. En zo het ‘meest gunstige’ ziekenhuis kiezen bij de keuze van een behandeling. Ze zeggen hiermee dat ze tegemoet komen aan de grote vraag naar transparantie in de zorg.

Vergelijken prijzen ziekenhuisbehandeling

Uit de documenten met behandelprijzen blijkt dat het loont om prijzen van behandelingen tussen ziekenhuizen te vergelijken. De kosten voor het gipsen van een knie kosten in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam 349 euro, terwijl het Admiraal de Ruijter ziekenhuis hiervoor 747 euro vraagt. Voor deze dubbele prijs wordt dezelfde behandeling uitgevoerd. Het loont in dit soort gevallen dus om ziekenhuizen en hun prijzen met elkaar te vergelijken.

Eigen risico zorgverzekering

Het eigen risico van de zorgverzekering is het bedrag wat je altijd zelf moet betalen in een jaar als je zorg gebruikt. Dit geldt voor iedere Nederlander vanaf 18 jaar en is van toepassing op zorg uit de basisverzekering van de zorgverzekering. Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je voor zorg uit de basisverzekering geen eigen risico hoeft te betalen. Dit is bijvoorbeeld bij zorg van je huisarts. Het verplicht eigen risico is voor iedereen gelijk. In ruil voor premieverlaging van de zorgverzekering kun je het eigen risico verhogen. Dit vrijwillige eigen risico is maximaal 500 euro bovenop je verplichte deel van het eigen risico. Mocht je dus een behandeling wat onder het eigen risico zorgverzekering valt, in het ziekenhuis moeten ondergaan is het prettig dat je tarieven van behandelingen per ziekenhuis kan vergelijken. CZ zit hiermee dus een eerste stap om zorg(kosten) transparanter te maken.

Wat vind jij van deze eerste stap van CZ? Moeten andere verzekeraar volgen in het openbaar maken van prijzen? Laat het weten in een reactie hieronder.

Plaats een reactie