Betaal je eigen risico bij behandeling kaakchirurg en hoe zit het met trekken verstandkiezen?
Geldt het eigen risico bij een behandeling bij de kaakchirurg? En hoe zit het nu precies met het trekken van een verstandkies en het eigen risico? Op deze pagina vind je een uitleg wanneer het eigen risico wel en niet van toepassing is bij kaakchirurgie.
Eigen risico zorgverzekering
Een korte toelichting op de zorgverzekering en het het eigen risico. Het eigen risico geldt alleen bij zorg dat wordt vergoedt vanuit de basisverzekering voor iedereen boven de 18 jaar. Er zijn enkele uitzonderingen. Het eigen risico is nooit van toepassing bij een aanvullende zorgverzekering.
Wat betekent dit voor eigen risico kaakchirurg?
Kaakchirurgie valt binnen het basispakket van je zorgverzekering. Dit betekent dat een behandeling bij de kaakchirurg wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Omdat kaakchirurgie in de basis zorgverzekering valt, geldt het eigen risico. Je betaalt dus eerst het eigen risico van wat je dit jaar nog niet gebruikt hebt bij kaakchirurgie. Lees toch nog even verder, want er zit een addertje onder het gras.
Eenvoudige behandeling bij kaakchirurg?
Wat betreft het trekken van tanden en kiezen (extractie genoemd) wordt er onderscheidt gemaakt bij de kaakchirurg tussen een eenvoudige behandeling en gespecialiseerde behandeling. De gespecialiseerde behandeling valt onder de basisverzekering en wordt dus vergoed. Hierbij geldt eerst het eigen risico. De eenvoudige extractie wordt sinds 2011 niet meer vergoedt in de basisverzekering. Hier geldt dus geen eigen risico. Het idee hierachter is dat een eenvoudige extractie (lees eenvoudige behandeling) ook door een tandarts kan worden gedaan. Er zijn tandartsen die dit niet doen. Zij verwijzen deze eenvoudige behandelingen door naar een kaakchirurg. Om alle patienten met eenzelfde behandeling ook qua zorgverzekering eerlijk te behandelen maakt de zorgverzekeraar hier onderscheidt in. Tandartszorg kan alleen worden vergoed vanuit een aanvullende zorgverzekering.
Wat verstaan we onder een eenvoudige extractie?
Een eenvoudige extractie is het verwijderen van een gewone tand of kies. Meestal kan de tandarts dit ook. De tandarts is niet gedekt in de basisverzekering. Eventueel alleen in een aanvullende zorgverzekering. Daarbij kan dus nooit je eigen risico gelden.
Wat verstaan we onder een specialistische extractie bij de kaakchirurg?
Onder een specialiste extractie valt het trekken dus verwijderen van een verstandkies. Deze behandeling wordt door door de kaakchirurg gedaan wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Hier geldt het eigen risico. Ook een eventueel vrijwillig eigen risico telt mee. Dit moet je eerst ‘opmaken’ voordat je zorgverzekering iets vergoed.
Eigen risico verstandkiezen trekken
Na het lezen van dit artikel weet je dat het trekken van een verstandkies door je tandarts niet vergoed wordt vanuit je basisverzekering en dat er dus geen eigen risico is. Tandartszorg kun je wel vanuit een aanvullende zorgverzekering dekken. Bij een aanvullende zorgverzekering geldt nooit het eigen risico. Je tandarts kan je ook doorverwijzen naar een kaakchirurg voor het trekken van een verstandkies. Vaak doet hij of zij dit bij verstandskiezen die vallen onder specialistische extractie. Als dat zo is, wordt deze behandeling bij de kaakchirurg vergoed door de zorgverzekeraar vanuit de basisverzekering. Hierbij geldt dan wel het eigen risico. Er zijn ook tandartsen die helemaal geen verstandskiezen trekken ook al vallen sommigen onder eenvoudige extractie. Bij een verwijzing naar de kaakchirurg bij eenvoudige extractie gelden dezelfde regels als bij de tandarts. Dit wordt dan dus niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar je kunt wel aanvullend verzekert zijn. Er geldt geen eigen risico. Bij een verwijzing van je tandarts naar een kaakchirurg bij gespecialiseerde extractie (ook dat is vaak het geval bij verstandkiezen) dan valt die zorg onder de basisverzekering. De kosten worden dan vergoed door de zorgverzekeraar. Maar het eigen risico geldt dan wel. Dat moet je dus eerst opgebruikt hebben.
Heb je vragen? Laat het ons weten via Facebook, Twitter of onze contactpagina.