Eigen risico bril en contactlenzen

eigen-risico-bril-en-contactlenzen

Betaal ik eigen risico bij een bril of contactlenzen?

Veel Nederlanders dragen een bril of contactlenzen. Wordt dit vergoed vanuit de (basis) zorgverzekering? Geldt het eigen risico bij een bril, contactlenzen of laseren van de ogen? Ook kun je een aanvullende zorgverzekering nemen voor een bril of contactlenzen. Hoe zit het dan met het eigen risico? Op deze pagina beantwoorden we al deze vragen.

  1. Wordt mijn bril of mijn contactlenzen vergoed door de zorgverzekeraar?
  2. Betaal ik eigen risico bij vergoeding bril of contactlenzen?
  3. Aanvullende verzekering bril of contactlenzen
  4. Vergoeding bij controle opticien en het eigen risico

Wordt mijn bril of mijn contactlenzen vergoed door de zorgverzekeraar?

Je bril, brilmontuur of lenzen worden alleen bij hoge uitzondering bij medische noodzaak vergoed door de zorgverzekering vanuit de basisdekking. Een bril of contactlenzen die u bij de opticien koopt, worden dus niet vergoed vanuit de basisverzekering. Val jij onder de uitzondering van grote medische noodzaak en draag je een bril of contactlenzen, dan wordt dit wel vergoed vanuit de basiszorgverzekering.Betaal ik eigen risico bij vergoeding bril of contactlenzen?

Omdat brillen en lenzen normaal gesproken niet verzekerd zijn vanuit de basisverzekering, is het eigen risico niet van toepassing op een bril of contactlenzen. Dit geldt dan voor brillen en contactlenzen die je bijvoorbeeld bij de opticien koopt. Je krijgt hier geen vergoeding voor vanuit de basisverzekering, dus je hebt ook geen eigen risico. Heb je een aanvullende verzekering voor bril en contactlenzen? Dan kun je wel een vergoeding krijgen van de zorgverzekeraar. Bij vergoeding uit aanvullende zorgverzekeringen betaal je nooit eigen risico.

Val jij onder de uitzondering van grote medische noodzaak waardoor je wél een vergoeding krijgt voor bril of contactlenzen vanuit de basisverzekering? Dan geldt het eigen risico voor bril en contactlenzen wel. Bij de meeste zorg vanuit die vanuit de basisverzekering gedekt is, betaal je het eigen risico. Je medisch specialist kan je hier meer over vertellen.

Dit artikel gaat door onder de foto

vergoed-bril-contactlens-eigen-risico

Aanvullende verzekering bril of contactlenzen

Bril en lenzen vallen niet in de basiszorgverzekering en worden dus niet door de zorgverzekeraar betaald. Wil je wel een verzekering voor je bril of contactlenzen dan moet je een aanvullende zorgverzekering nemen. De meeste zorgverzekeraars hebben geen aparte aanvullende verzekering voor alleen bril of contactlenzen. Vaak zit dit in een breder aanvullend pakket, waar ook andere zorg extra vergoed wordt. Als je alleen voor bril of contactlenzen een aanvullende verzekering neemt, ben je vaak duurder uit dan dat je de bril of contactlenzen zelf koopt. Het loont dan niet een aanvullende verzekering af te sluiten. Wil je je voor meer zorg aanvullend verzekering dan alleen voor je bril of lenzen? Dan kan het wel lonen om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Bij aanvullende verzekeringen geldt nooit een eigen risico.

Vergoeding bij controle opticien en het eigen risico

Je bent vanuit de basisverzekering niet verzekerd voor een controle consult bij je opticien. Dit betaal je zelf (los of bij je abonnement bij de opticien). Hier is dus het eigen risico niet van toepassing.

Plaats een reactie