Verlagen eigen risico 2018 niet mogelijk

Het is volgens demissionair minister Schippers van Volksgezondheid Welzijn en Sport onmogelijk om het eigen risico van 2018 te verlagen. De wet zou hiervoor voor 1 oktober aangepast moeten worden. Dit is qua tijd eigenlijk niet meer mogelijk.

Eigen risico 2018 stijgt

Het eigen risico 2018 gaat omhoog naar 400 euro. Deze stijging is het gevolg van een automatisch herberekening. Het eigen risico is gebonden aan de zorgkosten. Stijgen de zorgkosten, dan stijgt het eigen risico mee. Om dit te voorkomen moet er voor 1 oktober een ingewikkelde wetswijziging komen. Dit is eigenlijk niet meer mogelijk. Ook zou het nieuwe kabinet, die nu aan het onderhandelen zijn dit moeten willen. Gezien zij formeel nog geen macht hebben, en het zittende kabinet geen dergelijk ingrijpende verandering wil doorvoeren, krijgen we in 2018 dus te maken met een stijging van het eigen risico.

eigen risico tot en met 2018
Het eigen risico van elk jaar, tot en met 2018.

Zorg mijden door eigen risico

Na het bekend worden van het stijgen van het eigen risico kwam er veel kritiek van burgers en politiek. Partijen die pleiten voor een lager eigen risico vinden een stijging in 2018 onverantwoord. Door een eigen risico van 400 euro in te voeren zouden mensen meer zorg gaan mijden.

Formatietafel

De onderhandelende partijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zeiden eerder nog dat er nog gekeken moest worden of het eigen risico alsnog verlaagd kon worden. De tijd hiervoor dringt in elk geval. Voor 2018 komt dat waarschijnlijk te laat. Overigens liggen de partijen wat betreft het eigen risico ook uit elkaar. VVD en D66 willen niks doen aan het eigen risico terwijl CDA en de ChristenUnie het eigen risico wil verlagen. Links of rechtsom zou de rekening van het verlagen van het eigen risico met 100 euro, 1 miljard euro kosten. VVD en D66 menen dat dit dan op een andere manier op het bordje van de consument komt. Bijvoorbeeld door een nog grotere premiestijging van de zorgverzekering 2018.

Een reactie plaatsen