Tweede Kamer stemt: verhoging eigen risico gaat er komen

Tweede Kamer verhoging eigen risico gaat er komenOp initiatief van de SP heeft de Tweede Kamer dinsdagmiddag gestemd om een verhoging van het eigen risico in 2018 in elk geval tegen te houden. De motie haalde het niet: 75 kamerleden waren tegen, 73 voor. Het eigen risico stijgt in 2018 dus naar 400 euro.

Eigen risico stijgt volgend jaar

Grote verontwaardiging vorige week toen uitlekte dat het eigen risico volgend jaar stijgt naar 400 euro. Dit terwijl veel politieke partijen juist voor verlaging of afschaffing van het eigen risico zijn. Doordat er nog geen nieuw kabinet gevormd is, stijgt het eigen risico automatisch mee met de zorgkosten. Die gaan in 2018 flink omhoog. Omdat het eigen risico stijgt, stijgt de zorgtoeslag mee naar maximaal 130 euro per maand.

eigen risico standpunten politieke partijen

Standpunten over eigen risico

De formerende partijen VVD, D66, CU en CDA denken verschillend over het eigen risico. VVD en D66 willen het behouden, CU en CDA verlagen. De partijen hebben uitgesproken voor een definitief kabinet niet los van elkaar voor grote veranderingen te stemmen met een dergelijk grote invloed. De onderwerpen liggen op de formatietafel.

Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zegt hierover op de website van zijn partij: “Wie onderhandelt, kan niet op twee borden tegelijk schaken. Dat geldt ook voor moties over verlaging van het eigen risico en zorg voor leerlingen met een ernstig meervoudige beperking. Voor deze en andere onderwerpen geldt dat alle vier de onderhandelende partijen tegen moties hebben gestemd die deze onderwerpen aangaan. Niet omdat wij of één van de andere partijen van standpunt zijn veranderd. Wel omdat we deze onderwerpen aan de onderhandelingstafel bespreken en er pas overeenstemming is als er een regeerakkoord is.”

Nieuwe regering

Ergens is daar wat voor te zeggen. GroenLinks haakte af in de formatie toen het serieus werd. De huidige partijen willen ondanks de grote verschillen alles op alles zetten om Nederland aan een regering te helpen. Daar hoort geven en nemen bij, al is het verhogen van het eigen risico wel erg inpopulair. Overigens: het verlagen of afschaffen van het eigen risico kost miljarden. Links- of rechtsom moet die rekening door burgers betaald worden.

Verhogen eigen risico 2018 onafwendbaar

In 2018 zitten we in elk geval met een verhoging van het eigen risico opgezadeld. Er is een wonder nodig dat nog van tafel te krijgen.

1 gedachte over “Tweede Kamer stemt: verhoging eigen risico gaat er komen”

Een reactie plaatsen