NRC: u betaalt de rekening van afschaffen eigen risico zorgverzekering

U betaalt de rekening bij afschaffen eigen risico
U betaalt de rekening als het eigen risico wordt afgeschaft.

Zoals wij al eerder schreven dat het afschaffen van het eigen risico helemaal niet zo sociaal is als gedacht, gaat Hans Gimbel van NRC Handelsblad nog een stap verder. “Ú betaalt de rekening van het afschaffen van het eigen risico”.

We geven het meeste uit aan zorg

Zorg is een belangrijk thema bij de komende Tweede Kamerverkiezingen. Ondanks dat veel mensen denken dat er bezuinigd wordt op de zorg is dat niet waar. Elk jaar geven wij meer uit aan zorg. Het is dan ook de grootste post op de Rijksbegroting. Maar het beschikbare geld kan maar een keer uitgegeven worden, dus dat moet wijs gebeuren.

Bewust dat zorg geld kost door eigen risico

Volgens Gimbel doet de overheid dan ook haar best de zorgverleners zo doelmatig mogelijk te laten werken en de zorg zo doelmatig mogelijk en efficiënt  in te richten. Het eigen risico zorgverzekering is een middel om mensen hiervan bewust te maken. Nederland kent internationaal gezien een kleine eigen bijdrage aan de zorg met het eigen risico. In andere landen is de eigen bijdrage bijvoorbeeld in de vorm van een eigen risico veel hoger. Ondanks dat, wordt er toch fel campagne gevoerd om het eigen risico af te schaffen. Sommige partijen willen alleen het verplicht eigen risico de nek om draaien, andere willen zowel het verplicht als het vrijwillig eigen risico afschaffen.

Nadelen afschaffen eigen risico worden niet verteld

Gimbel vindt dat de “geringe bijdrage van 385 euro, worden opgeblazen”. Zeker als je bekijkt hoeveel duizenden euro’s behandelingen vaak kosten. Partijen volgen elkaar op in dit standpunt omdat het lekker bekt naar hun kiezers. Zo is de PvdA, die jarenlang regeerde met de VVD en bijna elkaar het eigen risico liet stijgen, ineens voor afschaffing van het verplicht eigen risico. Het lijkt zo mooi, maar de nadelen worden door deze partijen niet verteld. Links- of rechtsom krijgen wij de rekening toch wel gepresenteerd. Waarschijnlijk gaat de premie van de zorgverzekering vanaf 2018 dan fors stijgen.

Eigen risico goed instrument

Volgens Gimbel is het eigen risico juist een treffend en goed instrument om mensen bewust te maken dat zorg niet gratis is. Daarnaast worden onnodige behandelingen, en dus extra kosten voorkomen. Dit zie je terug aan het einde van het jaar, als sommigen hun eigen risico al lang verbruikt hebben. Er worden meer diagnoses aangevraagd en gesteld en mensen kopen massaal medicijnen in.

Anders inrichten

Gimbel vindt juist dat een zwak punt van het huidige eigen risico. Je maakt het vaak in één keer op. Bijvoorbeeld bij een bezoekje aan het ziekenhuis. De angel is daarna uitgewerkt. Hij pleit dan ook voor een andere systeem in plaats van het eigen risico. Er zou per zorgconsumptie een eigen bijdrage gevraagd moeten worden. Dit tot een maximum van het huidige eigen risico. Door de patient een percentage te laten meebetalen, blijft hij bewust dat zorg geld kost en de zorgverzekering daarom belangrijk is.

Zorgpremie zorgverzekering omhoog

Dat zorg nadat je het huidige eigen risico hebt verbruikt niks meer kost is niet terecht. Als mensen hierdoor extra zorg blijven consumeren (want het eigen risico is toch al op) worden er meer kosten gemaakt. Die krijgen wij vanzelf weer in de vorm van een hogere zorgpremie gepresenteerd.

Lees het hele artikel in het NRC.

Plaats een reactie