Nederlander betaalt 711 euro bovenop zorgpremie

Gemiddeld is een Nederlandse burger 711 euro kwijt aan zorgkosten bovenop de zorgpremie. Denk hierbij aan kosten voor het eigen risico zorgverzekering, eigen bijdrage en andere niet vergoede zorg. Dit heeft het CBS berekend over het jaar 2015.

Zorguitgave naast premie zorgverzekering

Bij elkaar opgeteld zijn de zorgkosten bovenop de premie van de zorgverzekering 9,7 miljard euro. De totale zorguitgave in Nederland was 90,6 miljard euro. Dit betekent dat van alle zorgkosten 11 procent als extra rekening naast de zorgpremie bij de burger neergelegd wordt. Dit is in vergelijking met andere landen een laag percentage. Elders betalen burgers veel meer aan zorgkosten per hoofd van de bevolking.

Extra zorgkosten door eigen risico

Onder die extra zorgkosten zit ook het eigen risico. Zowel het verplicht als het vrijwillig eigen risico zijn extra kosten, mits je natuurlijk zorg gebruikt waarbij het eigen risico geldt. In 2015 was het verplicht eigen risico 375 euro.

Naast het eigen risico bestaan de extra kosten uit bijvoorbeeld de eigen bijdrage zoals bij medicijnen. Een vijfde deel van de totale 9,7 miljard extra zorgkosten ging naar de aanbieders van medicijnen. Ziekenhuizen en specialisten waren goed voor een zelfde deel. Je ziet in de cijfers ook de vergrijzing naar voren komen. Een ander groot deel ging namelijk op aan ouderenzorg via de Wet Langdurige Zorg (WLZ) en de wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo).

Zorgkosten stijgen

Huishoudens in Nederland zijn de afgelopen vijftien jaar, 80 procent meer gaan uitgeven aan bijkomende zorgkosten naast de premie van de zorgverzekering. De zorgkosten in deze tijd zijn onder andere door vergrijzing enorm gestegen.

Het CBS doet elk jaar onderzoek naar zorguitgaven. De extra zorgkosten is bijna gelijk aan dat van 2014.

Plaats een reactie