Steeds meer mensen kiezen voor verhoogd vrijwillig eigen risico

Steeds meer mensen kiezen voor verhoogd vrijwillig eigen risicoMeer consumenten hebben voor de zorgverzekering van 2017 gekozen voor het verhogen van het eigen risico. In totaal heeft 12,3 procent van alle volwassen verzekerden een verhoogd eigen risico. Het verplicht eigen risico is 385 euro. Dit is voor iedereen gelijk. Bovenop dit verplicht eigen risico kun je een vrijwillig eigen risico nemen. Dit verhogen van het eigen risico kan in stappen van 100 euro tot maximaal 500 euro. In totaal heb je dan 385 euro + 500 euro = 885 euro eigen risico. In ruil voor het verhogen van het eigen risico krijg je korting op de zorgpremie.

Verhogen eigen risico

Het aantal verzekerden dat kiest voor een vrijwillig eigen risico neemt al jaren toe. In 2012 had 6,9 procent een verhoogd eigen risico. Toen was het verplicht eigen risico overigens nog 220 euro. In 2013 koos 9,7 procent voor het verhogen van het eigen risico, in 2014 10,7 procent, in 2015 11,7 procent en in 2016 12 procent. We zien dat naarmate de hoogte van het verplicht eigen risico toeneemt (door de jaren heen), ook het aantal mensen stijgt dat kiest voor een vrijwillig eigen risico.

Maximaal eigen risico

De meeste mensen die hun eigen risico verhogen kiezen voor de maximale verhoging van 500 euro. 8,9 procent van alle verzekerden koos voor de zorgverzekering 2017 voor het maximale eigen risico. We zien door de jaren heen dat een kleine verhoging van 100 euro daarna het populairst is. In 2017 is dit 1,3 procent. 400 euro vrijwillig eigen risico is het minst populair. In 2017 heeft 0,2 procent van de verzekerden dit eigen risico.

Waarom eigen risico verhogen? Korting!

Het eigen risico vrijwillig verhogen zorgt voor een korting op de zorgpremie. Zorgverzekeraars bepalen deze korting zelf. De Nederlandse Zorgautoriteit meldt dat de kortingen per zorgverzekeraars fors verschillen. De korting bij het maximaal verhogen van het eigen risico (met 500 euro) varieert van 150 euro per jaar tot 300 euro per jaar. Vergelijken van zorgverzekering en korting bij een vrijwillig eigen risico loont.

Slim om eigen risico te verhogen?

Of het slim is om het eigen risico te verhogen in ruil voor korting is afhankelijk van enkele factoren. Het blijft altijd een gok, omdat je niet weet hoeveel zorg je in het komende jaar gebruikt. Maar het is goed om je in elk geval het volgende af te vragen:

  • Heb je in het afgelopen jaar veel zorg gebruikt (waarbij het eigen risico geldt)?
  • Staat er volgend jaar een belangrijke medische gebeurtenis op de planning zoals bevalling of operatie?
  • Kan ik, in geval dat je plotseling toch zorg nodig hebt, het volledige bedrag aan (verhoogd) eigen risico in één keer betalen?

Als je op alle drie de vragen ‘ja’ kan beantwoorden kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Het maximale eigen risico loont dan het meest: hoe hoger het eigen risico, hoe meer korting.

Risico kleiner dan gedacht

Veel mensen schrikken terug bij de gedachte dat je, als je onverhoopt wél veel zorg nodig hebt in het komende jaar, 885 euro aan eigen risico betaald bij het maximaal verhogen van het eigen risico. Het is goed om te realiseren dat de gok kleiner lijkt dan het is. Voorbeeld: stel je verhoogd je eigen risico met 500 euro en je korting op je zorgpremie is hiermee 300 euro. Dan is je ‘netto’ risico dus 200 euro ten opzichte van alleen een verplicht eigen risico, mocht je onverhoopt het volledige eigen risico van 885 euro moeten betalen.

2018

In 2018 is het verplicht eigen risico 385 euro. Je kunt het verhogen met maximaal 500 euro. De kortingen die je bij het vrijwillig eigen risico krijgt op de zorgpremie zijn nog niet bekend.

DSW eigen risico

Zorgverzekeraar DSW heeft aangegeven het verplicht eigen risico met 10 euro te verlagen. Dit kan in principe niet, want dit eigen risico is voor iedereen gelijk. Via creatief omgaan met de regels is dit echter wel mogelijk. Zorgverzekeraars mogen namelijk per uitzondering het eigen risico betalen voor klanten. Deze mensen moet dan wel naar een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekeraar een specifiek contract heeft. DSW zegt dat al hun gecontracteerde zorgaanbieders hier nu onder vallen. Op deze manier is het ‘verlagen’ van het eigen risico mogelijk.

Plaats een reactie