Meer gebruik van zorg door bevriezen eigen risico

Meer gebruik van zorg door bevriezen eigen risicoMinister Schippers heeft een toelichting gegeven wat de gevolgen zijn van de wetswijziging die het aankomende kabinet wil doen om de verhoging van het eigen risico terug te draaien. Schippers verwacht dat de gevolgen groot zijn. Er zal voor 39 miljoen euro meer aan zorg gebruikt worden in 2018. Dit heeft op lange termijn gevolgen voor de houdbaarheid van het zorgstelsel meent Schippers.

Schippers tegen verlagen eigen risico

Scheidend minister Schippers is zelf tegen het plan om het eigen risico alsnog op 385 euro te houden. Ze vindt de verhoging naar 400 euro schappelijk en logisch. Toch heeft zij aangegeven alles in het werk te stellen om de wetswijziging voor 1 oktober door beide Kamers te laten gaan zodat de terugdraaiing van de verhoging een feit is.

Minder eigen risico, meer gebruik van zorg

Het verzoek tot wetswijziging is gedaan door de formerende partijen. Gevolgen zijn wel dat de zorgpremie met ongeveer 10 euro stijgt. De oppositie kwam al met een alternatief om deze stijging tegen te gaan. Hierover wordt morgen in de Tweede Kamer gesproken. Gevolg is dat het terugdraaien van de verhoging van het eigen risico tot meer zorggebruik leidt. Het eigen risico schrikt mensen af om naar de dokter te gaan. De huisarts valt buiten het eigen risico, maar een verwijzing vaak niet. De ‘verlaging’ van het eigen risico naar 385 euro leidt tot meer zorg dan als het eigen risico 400 euro zou zijn. Mensen die het eigen risico van 385 euro al hebben opgemaakt, zijn geneigd sneller naar een arts te stappen.

Zorgtoeslag 2018 stijgt 2 euro extra

Een extra verhoging van de zorgpremie zorgt ook voor een extra stijging van de zorgtoeslag. Die gaat nog eens met maximaal 2 euro omhoog. De maximale zorgtoeslag van een meerpersoonshuishouden stijgt in 2018 nu met 196 euro.

Symboolpolitiek

Het verlagen van het eigen risico en het stijgen van de zorgpremie is vooral symboolpolitiek. Netto levert het weinig op voor burgers. Een chronisch zieke of andere mensen die het gehele eigen risico opmaken zonder zorgtoeslag gaat er 6 euro op vooruit ten opzichte van de originele begroting. Een chronisch zieke met maximaal zorgtoeslag, 8 euro. Mensen die het eigen risico niet opmaken gaan er iets op achteruit. Krijg je geen zorgtoeslag dan kost het je 9 euro meer, krijg je wel zorgtoeslag dan kost het je 8 euro.

Raad van State

De Raad van State is zeer kritisch op het plan van het nieuwe kabinet. Het belangrijke adviesorgaan van de overheid zegt dat het plan om het eigen risico te verlagen en hierdoor de zorgpremie te laten stijgen niet bijdraagt aan het dalen van zorguitgaven. Op termijn kost het alleen maar meer geld. Het nieuwe kabinet maakt het zichzelf extra moeilijk om zorgkosten in te dammen. Daarnaast vindt de Raad van State het geen wezenlijke verandering. Niemand schiet er eigenlijk iets mee op.

Oppositie

De nieuwe oppositie is eveneens kritisch. GroenLinks kwam al met een alternatief plan zodat de kosten voor het verlagen van het eigen risico naar 385 euro niet betaald hoeft te worden door een premiestijging. Zij willen dat het nieuwe kabinet het betaald van de overschotten op de rijksbegroting. De SP wil dat het eigen risico per direct met 100 euro omlaag gaat, en de PvdA wil dat het eigen risico en de zorguitgaven voor altijd ontkoppeld worden. Nu zijn deze twee aan elkaar verbonden: stijgen de zorguitgaven, dan stijgt ook het eigen risico. De Tweede Kamer debatteert vanavond verder. Morgen is de stemming voor de wetswijziging die nodig is om het plan van het nieuwe kabinet mogelijk te maken.

Plaats een reactie