Kamer eist duidelijkheid over eigen risico

Jesse Klaver wil van de formerende partijen horen wat de plannen in het regeerakkoord zijn over het eigen risico. Hij wil weten of het eigen risico 2018 toch verlaagd wordt door het nieuwe kabinet. Een meerderheid in de Kamer  Het demissionaire kabinet laat het eigen risico voorlopig stijgen naar 400 euro.

Zorgmijders

Klaver, die maanden geleden zelf onhandig de formatietafel verliet, vindt dat  de problemen met het eigen risico zo groot zijn dat hij van de formerende partijen wil horen of ze het eigen risico gaan aanpakken. Met problemem doelt Klaver op een groep mensen die afziet van zorg die zij wel nodig hebben door het hoge eigen risico. Klaver denkt dat de groep zorgmijders in 2018 toeneemt door de stijging van het eigen risico naar 400 euro.

Tweede Kamer

Donderdagavond is er een debat over dit onderwerp. GroenLinks wil voor dit debat begint horen of het nieuwe kabinet plannen heeft het eigen risico te verlagen. Om dit verzoek te doen heeft Klaver wel toestemming nodig van een meerderheid in de Tweede Kamer. Die meerderheid is inmiddels geregeld.

Verhoging eigen risico geen politieke keuze

De Tweede Kamer wil voor vanavond van informateur Gerrit Zalm duidelijkheid. Om de stijging van het eigen risico te voorkomen is een wetswijziging nodig. Dit heeft alleen nog enige kans van slagen als dit voor 1 oktober in gang kan worden gezet, vertelde minister Schippers onlangs. Nu is namelijk vastgelegd dat het eigen risico mee stijgt met de zorgkosten. De verhoging naar 400 euro is dus geen politieke keuze.

CU, CDA: eigen risico omlaag; VVD, D66 zo laten

Het is maar de vraag of Zalm of één van de formerende partijen gehoor geeft aan de oproep om duidelijkheid. En als dat zo is, of deze partijen iets aan het eigen risico willen en kunnen doen. De partijen die zeer waarschijnlijk een kabinet gaan vormen, denken juist verschillend over het eigen risico. CU en CDA willen het bedrag minimaal 100 euro verlagen. VVD en D66 wil het eigen risico zo houden. Juist de kosten die gepaard gaan met een verlaging is een lastig punt. Het eigen risico met 100 euro verlagen kost ongeveer 1 miljard euro per jaar. Dat geld moet op een of andere manier betaald worden.

Plaats een reactie