Er komt geen verlaging van het eigen risico in 2018. Tenminste, in elk geval niet voordat er een nieuw kabinet zit. De SP diende dinsdag een voorstel in om het eigen risico zorgverzekering vanaf 2018 met 100 euro te verlagen. Dit voorstel kon niet rekenen op een meerderheid. VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie stemden tegen het voorstel om het eigen risico snel te verlagen.
Eigen risico afschaffen of verlagen
Het eigen risico is tijdens de verkiezingen een heet hangijzer geweest. Ongetwijfeld komt dit ook terug aan de onderhandelingstafel over de vorming van een nieuw kabinet. Maar de partijen die hieraan mee doen wilden dinsdag geen snelle beslissingen nemen via de Tweede Kamer over dit onderwerp. De SP, die weigert aan tafel te gaan om een coalitie te vormen en mee te regeren, diende het voorstel in. Zij voeren al lang campagne om het eigen risico helemaal af te schaffen. Omdat er geen nieuw kabinet dreigt te komen voor Prinsjesdag, vreest de partij dat het eigen risico in 2018 wordt gehandhaafd of verder omhoog gaat.
Standpunten partijen eigen risico
Het CDA en de ChristenUnie hebben in hun verkiezingsprogramma staan het eigen risico te willen verlagen, maar stemden toch tegen deze snelle verlaging. Dit alles zal te maken hebben met de onderhandeling waarin de partijen zitten. Tot groot ongenoegen van de SP.
Wat kost afschaffen of verlagen eigen risico?
Het afschaffen van het eigen risico wordt door de SP gezien als sociaal naar mensen die ziek zijn. Hier zijn echter wel wat kanttekeningen te plaatsen. Het afschaffen van het eigen risico kost namelijk enkele miljarden euro’s. Dit geld moet toch ergens vandaar komen. De zorgpremie zal omhoog moeten. Indirect zijn jongeren en mensen met lage inkomens hier juist de pineut door, waardoor sommigen stellen dat het afschaffen van het eigen risico juist asociaal is. Het verlagen van het eigen risico met 100 euro kost minimaal 1 miljard euro, het volledig afschaffen kost 4,8 miljard euro per jaar. Ook zorgeconoom Piet de Bekker is kritisch op de plannen maar vooral de argumentatie van de SP. Bij Radio 1 zij hij dat het nooit is bewezen dat zorgmijders (door het eigen risico) gezondheidsrisico’s lopen. Daarnaast worden mensen met lage inkomens grotendeels met zorgtoeslag gecompenseerd en hebben ze dan nog moeite met het betalen van het eigen risico dan schiet de gemeente in bijna alle gevallen te hulp.
Over het eigen risico zorgverzekering
Het eigen risico bestaat uit het verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico is voor elke Nederlander gelijk. Dit betaal je bij de meeste zorg uit de basisverzekering. Daarnaast kun je je eigen risico verhogen tot maximaal 885 euro in 2017. In ruil hiervoor krijg je korting op de zorgpremie.
Beste mensen, economen enz.
Wat gebeurt er dan met de mensen, die net niet in aanmerking komen voor de zorgtoeslag. Zij moeten met een aanzienlijk laag inkomen wel het volledige bedrag betalen en het eigen risico. Want zij kunnen niet bij de gemeente aankloppen voor ondersteuning.
Misschien moeten jullie hier maar eens SOCIAAL over nadenken.