Eigen risico stijgt toch niet, maar blijft 385 euro in 2018

Het eigen risico stijgt in 2018 toch niet naar 400 euro, maar blijft hetzelfde als dit jaar: 385 euro. Dit heeft formateur Gerrit Zalm vanavond bekendgemaakt namens de formerende partijen. De plannen die gister tijdens Prinsjesdag in de begroting gepresenteerd werden gaan dus niet door. Om dit alles te realiseren is wel snel actie nodig. Voor 1 oktober moet er een wetswijziging zijn doorgevoerd die het terugdraaien van de (automatische) verhoging van het eigen risico mogelijk maakt.

Eigen risico 2018 blijft toch gelijk

Tweede Kamer wil duidelijkheid

Vandaag eiste de Kamer opheldering over het eigen risico nu het eigen risico in 2018 zou stijgen naar 400 euro. Dit terwijl veel politieke partijen juist voor verlaging of afschaffen zijn. De verhoging naar 400 euro is geen politieke keuze, maar een automatische verhoging omdat de zorgkosten stijgen. Deze stijgen (of dalen) met elkaar mee.

Wetswijziging nodig om eigen risico niet te laten stijgen

Omdat het demissionaire kabinet, die nog verantwoordelijk is voor de plannen van Prinsjesdag, geen grote wijzigingen wilde doorvoeren nu partijen bijna akkoord zijn over Rutte III, kon niemand de stijging tegenhouden. Alleen de formerende partijen zouden via een spoedprocedure kunnen aansturen op een wetswijziging. Dit gaat nu gebeuren. Het voorstel moet zowel door de Eerste als de Tweede Kamer worden goedgekeurd. Minister Schippers heeft het verzoek van Zalm ontvangen. Zij laat weten er alles aan te doen de wetswijziging zo snel mogelijk voor te bereiden zodat het zonder vertraging langs beide Kamers kan.

Zorgpremie nu omhoog

Het bevriezen van het eigen risico op 385 euro kost naar alle waarschijnlijkheid ongeveer 150 miljoen euro. Dit moet betaald worden. In plaats van de stijging van 15 euro van het eigen risico, stijgt de zorgpremie waarschijnlijk met 10 euro bovenop de 72 euro die de overheid gister presenteerde. De uiteindelijke zorgpremies worden half november door zorgverzekeraars bekendgemaakt. Al met al kunnen we er vanuit gaan dat er een forse stijging van de premie aankomt.

Politiek en eigen risico

De politieke reageert opgetogen. Jesse Klaver van GroenLinks noemt het een slag die gewonnen is, maar wil door tot het eigen risico niet meer bestaat. Ook andere partijen zijn blij dat in 2018 in elk geval geen verhoging komt. De formerende partijen denken verschillend over het eigen risico. CU en CDA willen verlaging, D66 en VVD willen geen aanpassing. Argumenten om niet te verlagen zijn vooral de kosten. Miljarden euro’s moeten op een andere manier uiteindelijk toch door de burgers betaald worden.

Toekomst

De kosten van het verlagen of afschaffen loopt in de miljarden euro’s. Dit is ook de reden dat een verlaging van het eigen risico er in de toekomst zeer waarschijnlijk niet inzit. Simpelweg omdat het verlagen van het eigen risico te veel geld kost. Links- of rechtsom moet dit betaald worden.

Keerzijde: is dit plan echt wel zo goed?

Iedereen lijkt in jubelstemming nu het eigen risico niet 15 euro omhoog gaat. Toch zijn er kantekeningen te plaatsen of we echt wel zo blij moeten zijn. De zorgpremie stijgt waarschijnlijk met 10 euro bovenop de verhoging van 72 euro die gister bekend werd. Het terugdraaien van de verhoging levert dus vooral politieke winst op. Het kabinet Rutte III behoedt zichzelf vooral voor een 1-0 achterstand en een hoop gemor. Netto komt het er op neer dat chronisch zieken die het eigen risico toch wel opmaken er 5 euro ‘op vooruit gaan’ ten opzichte van het plan van gisteren. Niet zieken betalen juist 10 euro meer (via de zorgpremie).

 

Plaats een reactie