Eigen risico blijft periode Rutte III gelijk

Eigen risico blijft periode Rutte III gelijkHet eigen risico blijft de gehele kabinetsperiode bevroren op 385 euro. Dat zijn de coalitiepartijen VVD, ChristenUnie, CDA en D66 overeengekomen. Dit betekent een eigen risico van 385 euro in 2018, 2019, 2020 en 2021.

Verhoging eigen risico teruggedraaid

Onlangs werd duidelijk dat het eigen risico in 2018 zou stijgen naar 400 euro. Het eigen risico stijgt namelijk mee met de zorgkosten. Door een spoedprocedure in te zetten kon de wet gewijzigd worden, wat deze automatische verhoging kon tegenhouden. Binnen no-time werd het voorstel onder enig gemor in de Eerste en Tweede Kamer aangenomen. De nieuwe coalitie bevriest het eigen risico op 385 euro.

Eigen risico gelijk tot 2021

Ook in de komende jaren blijft het eigen risico gelijk. Onder de gehele periode Rutte III is het eigen risico 385 euro. Als de coalitie de kabinetsperiode van vier jaar uitzit, blijft het eigen risico ook in 2019, 2020 en 2021 gelijk. Zonder deze maatregel zou het eigen risico tot 2021 stijgen tot 480 euro.

Rutte III denkt verschillend over eigen risico

De vier regeringspartijen denken verschillend over het eigen risico. VVD en D66 vonden in hun verkiezingsprogramma het huidige eigen risico prima. CDA en ChristenUnie wilden het eigen risico verlagen. In de onderhandelingen is het bevriezen van het eigen risico het enige haalbare gebleken. Eventueel verlagen of afschaffen van het eigen risico kost miljarden. Dit moet door iemand betaald worden. De zorgpremie zou dan extra stijgen.

Zorgpremie stijgt extra door gelijk houden eigen risico

Het gelijk houden van het eigen risico zorgt de komende jaren voor een stijging van de zorgpremie. In 2018 stijgt de zorgpremie ongeveer tien euro extra door het bevriezen van het eigen risico.

 

Plaats een reactie