Eerste en Tweede Kamer akkoord met bevriezen eigen risico

Beide Kamers zijn gisteren in Den Haag akkoord gegaan met het bevriezen van het eigen risico in 2018. Hiervoor is een wetswijziging nodig die de zorguitgaven van de overheid loskoppelt van het eigen risico. Nu zijn beide nog met elkaar verbonden. Stijgt de één dan stijgt ook de ander. De wetswijziging maakt het mogelijk om het eigen risico niet te laten stijgen, maar gelijk te houden met 2017 op 385 euro.

Eigen risico toch geen 400 euro

Tijdens Prinsjesdag werd bekend dat de zorguitgaven in 2018 stijgen en dus het eigen risico mee stijgt. Het eigen risico zou uitkomen op 400 euro. Dit was tegen het zere been van veel politieke partijen waarvan een groot deel voor het verlagen of afschaffen van het eigen risico is. De partijen VVD, CDA, ChristenUnie en D66 vormen bijna het nieuwe kabinet. Zij kwamen via informateur Zalm met een idee om de verhoging van het eigen risico toch terug te draaien. Hiervoor moest wel een spoedprocedure worden opgestart, omdat de wet er voor gewijzigd moet worden.

Symboolpolitiek

De tegemoetkoming is vooral symbolisch. De zorgpremie stijgt door het gelijk blijven van het eigen risico namelijk met nog eens 9 euro extra bovenop de aangekondigde verwachtte stijging van 72 euro per jaar. Er volgde hevige debatten in de Tweede Kamer waarbij de oppositiepartijen met andere initiatieven kwamen om het terugdraaien van het eigen risico mogelijk te maken. Deze werden echter telkens met een zeer kleine meerderheid van de formerende partijen verworpen. Deze partijen vinden het groot ingrijpen in een zorgstelsel of snijden in eigen risico op langere termijn nu niet passend. Zij willen met het nieuwe kabinet een koers uitzetten, en niet nu in een sneltreinvaart zich laten overrompelen.

Kritisch

Demissionair minister Schippers die de wetswijziging mogelijk moet maken, en de Raad van State zijn zeer kritisch op het plan. Het levert niemand echt voordeel op, maar kost waarschijnlijk meer geld voor de overheid. Iemand die zijn eigen risico altijd opmaakt gaat er maximaal 8 euro op vooruit. Iemand die geen eigen risico gebruikt gaat er maximaal 9 euro op achteruit. Ondanks dat stemde een meerderheid van de Tweede Kamer uiteindelijk voor het plan. Alleen DENK stemde tegen. In de Eerste Kamer volgde niet eens een stemming, maar werd de wetswijziging direct aangenomen.

Het verplicht eigen risico van de zorgverzekering 2018 is dus 385 euro.

Eigen risico 2018 385 euro. Beide kamers akkoord

 

Plaats een reactie