DSW verraste vandaag door een daling van de zorgpremie aan te kondigen. Maar dat was niet het enige opvallende. DSW laat ook het verplicht eigen risico van de zorgverzekering dalen met 10 euro. Hierdoor betaal je als verzekerde bij DSW in 2018 niet 385 euro maar 375 euro eigen risico. Kan dat wel zomaar?
DSW anders dan andere verzekeraars
Zorgverzekeraar DSW is anders dan de grote jongens in de zorgverzekeringswereld. Chris Oomen oogt sympathiek, eerlijk en meedenkend met de consumenten in Nederland. Niet dat anderen dit niet zijn, maar op één of andere manier straalt DSW iets van anders zijn uit. Tegen alle verwachtingen in durft en kan DSW de premie in 2018 verlagen. Uiteraard niet met schokkende bedragen (0,50 euro per maand), maar toch. Daarnaast mengt DSW zich in de politieke discussie die op dit moment woedt over het eigen risico. Niet alleen met woorden, maar ook met daden. DSW verlaagt het eigen risico met 10 euro. Geen 385 euro, maar 375 euro eigen risico in 2018 als je klant bent of wordt bij de zorgverzekeraar uit Schiedam.
Verdeling moet eerlijker
Chris Oomen legt dit uit. Hij vindt het eerlijker voor alle mensen. De scheve verhouding tussen chronisch zieken die het eigen risico soms al in de eerste week in januari opgeslokt hebben en de gezonde mensen moet benoemd worden. DSW geeft hiermee een statement af. Chris Oomen noemt het een symbolische verlaging. Het eigen risico is op dit moment volgens hem onfatsoenlijk en onacceptabel.
Kan het eigen risico zomaar verlaagd worden door een verzekeraar?
Het eigen risico is verplicht en voor iedereen hetzelfde. Toch kan DSW het eigen risico verlagen, al zoeken ze hiervoor wel de grenzen van de wet op. Elke zorgverzekeraar is vrij om een deel van het eigen risico voor eigen rekening te nemen. Wel moet de zorg dan plaatsvinden bij een zorgaanbieder waar de zorgverzekeraar specifieke afspraken mee heeft. DSW zegt deze afspraken nu voor alle zorgverleners gelden. Behalve zorgaanbieders die frauderen of zeer slechte zorg leveren. Door dit ’trucje’ kan DSW 10 euro per persoon van het eigen risico betalen. Het is een gebaar, maar DSW geeft hiermee wel aan dat zij het eigen risico te hoog vinden.
Eigen risico omlaag
Kan DSW dus zomaar het eigen risico verlagen: ja dat kan binnen de grenzen van de huidige wet. DSW wil hier vooral een statement mee afgeven. De verdeling tussen zieke en gezonde mensen moet eerlijker. Het eigen risico is daar op dit moment te hoog voor, meent DSW.