Alternatief regeerakkoord: eigen risico afgeschaft

Alternatief regeerakkoord eigen-risico afgeschaftHet eigen risico van de zorgverzekering wordt afgeschaft. Tenminste, als de linkse partijen nu aan de macht waren geweest. Zij presenteren vandaag een alternatief regeerakkoord als reactie op het akkoord van Rutte III.

10 miljard

In totaal schuiven de linkse partijen met tien miljard euro. Er wordt tien miljard meer uitgegeven, wat weer wordt binnen geharkt met extra belastingen. Mensen met lagere inkomens profiteren. Grote bedrijven, banken en rijke huishouden gaan meer betalen.

Verschillen

In het alternatieve regeerakkoord gaat de btw-verhoging niet door, de winstbelasting van bedrijven gaat niet omlaag en de inkomstenbelasting blijft gelijk in plaats van verlaagd. Miljonairs betalen meer vermogensbelasting en vervuilende bedrijven worden aangepakt. Ook het eigen risico wordt niet ongemoeid gelaten.

Eigen risico afgeschaft

Het eigen risico wordt afgeschaft in het alternatieve regeerakkoord. De regel die onnodig zorggebruik moet verminderen wordt door de linkse partijen ‘een boete op ziek zijn’ genoemd. Het afschaffen kost bijna 4 miljard euro per jaar. Door de bovengenoemde wijzigingen moet dit te betalen zijn, denkt dit linkse blok. De zorgpremie gaat door het afschaffen van het eigen risico niet omhoog.

Eigen risico 2018 blijft gelijk

In het echte regeerakkoord blijft het eigen risico juist gelijk. 385 euro per jaar. Een stijging kon voorkomen worden, al gaat de zorgpremie hierdoor wel omhoog. Netto wint of verliest bijna niemand hier aan.

De coalitiepartijen denken over veel verschillend. Zo ook over het eigen risico van de zorgverzekering. VVD en D66 willen het eigen risico ongemoeid laten. CDA en ChristenUnie willen het verlagen. Het voorkomen van de stijging is het compromis gebleken. Hiervoor was wel een wetswijziging nodig. In de oude situatie steeg het eigen risico altijd mee met de zorguitgaven. Dit is nu losgetrokken.

Het alternatieve plan is vooral goed voor de samenwerking van linkse partijen in aanloop naar het debat over het nieuwe regeerkoord van Rutte III.

Een reactie plaatsen