Zorgverzekering Vergelijken: waarom je niet moet wachten tot eind december

overstappen-aanvullende-zorgverzekering-acceptatie
Vergelijk zo snel mogelijk je zorgverzekering

Vanaf vandaag zijn alle zorgverzekeringspremies 2017 bekend. De premies stijgen bij bijna alle zorgverzekeraars fors. Om te kijken of je huidige zorgverzekering nog wel goed bij je past, is het goed zorgverzekeringen te vergelijken. Doe dit direct, en niet pas eind december. Bij aanvullende zorgverzekeringen geldt namelijk soms een medische acceptatie.

Acceptatieplicht bij basis zorgverzekering

Je kan tot eind december naar elke verzekeraar overstappen. Er is geen limiet per verzekeraar hoeveel klanten zij mogen hebben. Bij de basisverzekering is elke zorgverzekeraar verplicht je te accepteren als klant. Ook als je ziek of ouder bent en vaak meer zorgkosten hebt. Dit heet de acceptatieplicht van de zorgverzekering.

Medische acceptatie aanvullende zorgverzekering

Bij de aanvullende verzekering gelden echter andere regels. Hierbij is de zorgverzekeraar waar naar je wilt overstappen niet verplicht je als klant aan te nemen. Voor een aanvullende zorgverzekering kan een medische acceptatie gelden. De zorgverzekeraar schat in of jij veel of weinig zorgkosten gaat maken. Ze kijken hierbij naar je verleden en je huidige zorgkosten en maken op basis hiervan een inschatting. Als ze denken dat jij veel zorgkosten gaat maken, dan kunnen zij je weigeren om bij hen een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.

Acceptatie tandartsverzekering

Gelukkig passen steeds minder zorgverzekeraars deze regel toe, behalve bij de aanvullende tandartsverzekeringen. Daarbij maken nog veel verzekeraars gebruik van dit recht. Meestal stellen ze je een aantal aanvullende vragen als je naar hen wilt overstappen. Het kan ook voorkomen dat ze je tandarts om informatie of een verklaring vragen. Zo hopen zorgverzekeraars een goede inschatting te maken of je veel tandartskosten gaat maken in het komende jaar. Ze kunnen besluiten je dan niet te accepteren. Mocht je geweigerd worden, dan zien ook andere zorgverzekeraars dit. De kans dat je dan nog een aanvullende (tandarts)verzekering kan afsluiten is klein.

TIP Heb je dus een aanvullende zorgverzekering, wacht dan met opzeggen van dit aanvullende pakket voordat je accepteert bent bij de nieuwe aanvullende zorgverzekering.

Vergelijk en stap zo snel mogelijk over

Doordat de acceptatie van een aanvullende zorgverzekering best even kan duren, is het raadzaam om direct zorgverzekeringen te vergelijken en niet te wachten tot de laatste week dat je kunt overstappen (eind december). Als je eind december pas overstapt en je wordt niet geaccepteerd, wordt er vaak een lager pakket aangeboden. Je bent vrij om dit te weigeren. Maar dan heb je dus geen aanvullende verzekering. Vaak is het handig om zowel voor de basisverzekering als een aanvullende verzekering dezelfde zorgverzekeraar te hebben. Voor de basisverzekering kunt je overstappen tot 31 januari, mits je voor 31 december je huidige zorgverzekering hebt opgezegd. Maak het jezelf niet ingewikkelder: het meest praktisch is om zo snel mogelijk te vergelijken en waar nodig over te stappen.

vergelijk zorgverzekering

Plaats een reactie