Zorgtoeslag stijgt in 2017, eigen risico waarschijnlijk ook

De zorgtoeslag en eigen risico stijgen hoogstwaarschijnlijk in 2017. Dat zeggen bronnen uit Den Haag aan de Telegraaf. De definitieve plannen over de zorgverzekering zoals de premie, de zorgtoeslag en het eigen risico worden met Prinsjesdag openbaar gemaakt. Op deze derde dinsdag in september volgt de hele begroting voor komend jaar.

Zorgtoeslag 2017

Het is nu nog onduidelijk met hoeveel de zorgtoeslag stijgt, en voor welke groepen dit geldt. Nederlanders met bepaalde inkomensgrenzen kunnen zorgtoeslag aanvragen als compensatie voor de zorgverzekeringspremie. Dit is voor verschillende inkomensgroepen anders. Bij een bepaalde hoogte van het (gezamenlijk) inkomen heb je geen recht op zorgtoeslag. Er volgt op Prinsjesdag dus meer duidelijkheid over de ontwikkelingen hierin voor 2017.

Eigen risico zorgverzekering 2017

Het eigen risico zorgverzekering is tot nu toe elk jaar gestegen. In de zorgverzekeringswet staat dat het eigen risico mee stijgt met de zorgkosten. Daarom is het aan te nemen dat het verplicht eigen risico in 2017 stijgt. Wat er met het vrijwillig eigen risico gebeurt is nog onduidelijk.

Het verplicht eigen risico is in 2016 385 euro. Eerder dit jaar waren er geruchten dat het eigen risico 2017 stijgt naar 500 euro. Dit bleek echter te gaan om een meer jaren berekening van het Centraal Planbureau. In 2017 stijgt het eigen risico waarschijnlijk wel, maar niet direct tot 500 euro.

Zorgverzekeringspremie omhoog?

De zorgtoeslag is een compensatie voor de kosten voor een zorgverzekering voor personen met lagere inkomens. Nu de zorgtoeslag waarschijnlijk stijgt, is er ook een reële kans dat de premie voor de zorgverzekering omhoog gaat. Ook dit wordt op Prinsjesdag duidelijk. Eind 2016 kan elke Nederlander weer overstappen van zorgverzekering. Door de veranderingen die elk jaar plaatsvinden is het aan te raden zorgverzekeringen te vergelijken.

Plaats een reactie