Vrijwillig verhogen eigen risico: wel of niet doen?

Vrijwillig eigen risico verhogen: wel of niet doen?
Vrijwillig eigen risico verhogen: wel of niet doen?

Twijfel jij of je in 2017 het eigen risico moet verhogen bovenop het verplichte eigen risico van je zorgverzekering? Wij geven vier onmisbare tips die je helpen bij het maken van je keuze.

Elke Nederlander heeft bij zijn zorgverzekering een verplicht eigen risico. In 2017 is dit 385 euro. Als je zorg nodig hebt uit de basisverzekering, betaal je dit bedrag altijd zelf. Zorgkosten die hierna komen, betaalt je zorgverzekeraar. Bovenop het verplicht eigen risico heb je de keuze het eigen risico te verhogen tot maximaal 885 euro. Dit heet het vrijwillig eigen risico. In ruil voor dit extra risico krijg je korting op je zorgverzekeringspremie. Deze korting kan oplopen tot wel 300 euro.

  • Voordeel verhogen eigen risico: goedkopere zorgverzekeringspremie
  • Nadeel verhogen eigen risico: (onverwachte) hoge kosten bij nodig hebben zorg

Check onderstaande tips en beslis of het verstandig is je eigen risico te verhogen.

1. Bekijk je zorgkosten afgelopen jaar

Je eigen risico verhogen is vaak alleen financieel aantrekkelijk als je weinig zorg nodig hebt. Om dat in te schatten ga je na of je afgelopen jaar veel zorg nodig hebt gehad. Bedenk of de zorg tijdelijk was door bijvoorbeeld een gebroken been of dat de zorg structureel is zoals bij een chronische ziekte. Bekijk ook of je (veel) medicijnen hebt gebruikt. Een handige tool hierbij is om in te loggen bij je huidige zorgverzekeraar. Daar vind je een overzicht met je zorgkosten. Bij weinig zorg, kan het lonen om het eigen risico te verhogen. Bij veel structurele zorg is het meestal niet verstandig om je eigen risico te verhogen.

2. Zorgkosten inschatten voor 2017

Of je afgelopen jaar veel of weinig zorg nodig hebt gehad, je situatie kan in 2017 wijzigen. Verwacht je een operatie? Daar kunnen hoge medische kosten aan verbonden zijn waarbij je dus eerst je eigen risico moet opmaken. Verhogen van het eigen risico is dan niet verstandig. Een bezoekje aan de huisarts kan altijd, dit valt nooit onder het eigen risico en wordt volledig door je zorgverzekering gedekt.

3. Geld achter de hand bij verhogen eigen risico

Heb je weinig zorg nodig gehad en verwacht je daar volgend jaar geen verandering in? Dan kun je er voor kiezen je eigen risico te verhogen. Het is verstandig een financiële buffer te hebben om je verhoogd eigen risico te kunnen betalen als je plotseling wel zorg nodig hebt. Het is goed om te weten dat het bij de meeste zorgverzekeraars mogelijk is om het eigen risico in termijnen te betalen.

4. Vergelijk zorgverzekeringen

Tot slot: vergelijk alle zorgverzekeringen 2017 via de zorgverzekering vergelijker. Of je nu je eigen risico verhoogt of het bij het verplicht eigen risico houdt, vergelijken van zorgverzekeringen levert jou geld op. Check de goedkoopste zorgverzekering in jouw situatie. Verhoog je het eigen risico? De korting in ruil voor het verhogen van je eigen risico verschilt per verzekeraar. Vul je gegevens dus in en vergelijk voor de meest gunstige zorgverzekering in 2017.

vergelijk zorgverzekering

Deel het met je vrienden, zodat ook zij een goede en betaalbare zorgverzekering kiezen!

Plaats een reactie