Verhogen eigen risico zorgverzekering populair

Meer Nederlanders kiezen voor het verhogen van het eigen risico met het vrijwillig eigen risico. Dat heeft het CBS uitgerekend. In 2006 had 5 procent van de verzekerde een vrijwillig eigen risico. Dit is gestegen naar 12 procent in 2016.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplicht eigen risico (385 euro) kan je je eigen risico zorgverzekering verhogen in stappen van 100 euro tot maximaal 500 euro. In ruil voor het verhogen van het risco krijg je een lagere prijs van je zorgverzekeringspremie. Dit doen steeds meer Nederlanders. Het eigen risico bedrag moet je zelf betalen bij het nodig hebben van zorg uit de basisverzekering.

Jongeren kiezen voor hoog eigen risico

Mannen verhogen het eigen risico vaker dan vrouwen. Jongeren en hoogopgeleiden verhogen ook relatief vaak hun eigen risico van de zorgverzekering.

Maximaal eigen risico

Wie het eigen risico maximaal verhoogt tot 500 euro bovenop de 385 euro vrijwillig eigen risico, heeft de meeste financiele baat hierbij. De korting pakt in 80% van de gevallen financieel aantrekkelijk uit. Dat zijn dus verzekerden die uiteindelijk meer korting kregen op hun premie dan dat ze aan eigen risico betaalde. Vaak zijn dit de mensen die weinig of geen zorg nodig hadden waarbij het eigen risico geldt.

Veel zorgkosten, toch verhogen

Opvallend is dat zeven procent van de Nederlanderd die voor een verhoging van het eigen risico kiest, dit doet terwijl ze in de afgelopen twee jaren voorafgaand aan het nieuwe jaar veel zorgkosten hadden. Het is dan vaak niet aan te raden om het eigen risico te verhogen.

Voorbeeld: slim eigen risico te verhogen?

Stel dat iemand 1000 euro zorgkosten gebruikt per jaar aan medicijnen, polikliniek bezoeken en een behandeling. Daar betaal je allemaal eigen risico voor. Heb je je eigen risico verhoogd met 500 euro tot 885 euro, dan betaal je dus 885 euro zelf. Hier trekken we het verplichte eigen risico, wat je altijd had moeten betalen af. Dat is dan 885-385= 500 euro. De korting op je premie bij het maximale eigen risico is meestal zo’n 300 euro. 500-300=200 euro. In dit geval betaal je dus 200 euro meer dan als je geen vrijwillig eigen risico had genomen.

Zorgverzekeraars verdienen meer aan verhogers

Het blijkt dat zorgverzekeraars meer verdienen aan mensen die een vrijwillig eigen risico nemen, dan aan mensen die dit niet doen. Dit gaat gemiddeld om 330 euro meer per verzekerde. Dit komt voornamelijk doordat mensen die de keus durven te maken om vrijwillig eigen risico te nemen, relatief gezonde mensen zijn. Zij hebben weinig zorg nodig. Zorgverzekeraars hebben daar dan weinig kosten aan. Daarnaast wordt er door het hogere eigen risico, gestimuleerd minder zorg te gebruiken.

Wie betaalt de korting vrijwillig eigen risico

Tot slot komt het CBS met de opmerking dat er geen bewijs is gevonden dat mensen zonder vrijwillig eigen risico meer zijn gaan betalen voor hun premie om de korting van mensen die wel hun eigen risico verhogen te kunnen betalen.

Is het in jou situatie handig het eigen risico te verhogen? Bekijk wat het doet met je zorgpremie in onze handige vergelijkerstool.

Plaats een reactie