CPB: zorgverzekering zonder eigen risico kost meer dan gedacht.

Het afschaffen van het eigen risico van de zorgverzekering kost niet 3,7 miljard euro maar 4,5 miljard euro. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend.

Eerder berekende het ministerie van Volksgezondheid dat de zorgverzekeringspremie met 284 euro per jaar stijgt wanneer het eigen risico zou worden afgeschaft. Daarbij werd uitgegaan dat een zorgverzekering zonder eigen risico nog geen 4 miljard euro zou kosten. Het CPB heeft in een nieuwe berekening laten zien dat de kosten fors hoger zouden uitvallen als het eigen risico verdwijnt bij de zorgverzekering.

Zorgkosten stijgen

Het CPB komt op deze stijging omdat de zorgkosten de komende jaren stijgen per persoon en omdat er meer verzekerden bijkomen. Daarnaast zou het eigen risico moeten stijgen in de komende jaren tot 450 euro in 2021. Dit is noodzakelijk als het huidige beleid om zorgkosten te drukken niet wordt uitgevoerd. Het eigen risico in 2017 is vastgesteld op 385 euro. Dit is hetzelfde als het eigen risico in 2016.

Politiek

De zorg en in het bijzonder het eigen risico kan de laatste tijd rekenen op een hoge positie op de politieke agendas. De komende verkiezingen wordt dit een heet hangijzer bij politieke partijen. De SP, GroenLinks en 50plus willen het eigen risico helemaal afschaffen. PvdA, CDA en PVV willen serieus nadenken over het verlagen dan wel afschaffen van het eigen risico zorgverzekering. Er zijn nog geen doorberekende plannen hoe partijen een zorgverzekering zonder eigen risico zouden kunnen betalen.

Eigen risico 2017

Het eigen risico 2017 stijgt voor het eerst niet. Het bedrag van 385 euro blijft staan als eigen risico. De PVV wil vandaag tijdens de begrotingsgesprekken in de Tweede Kamer voorstellen om het eigen risico 2017 al met 100 euro te verlagen. Zij willen een eigen risico 2017 van 285 euro. De PVV zegt dat dit betaalt kan worden door het afschaffen van de expat-regeling. In de regeling staat dat buitenlandse werknemers over de eerste dertig procent van hun inkomen geen belasting hoeven te betalen.

Zorgverzekering 2017 vergelijken

Eerder werd duidelijk dat de premie van de zorgverzekering 2017 stijgt. Het is aan te raden om het einde van het jaar je huidige zorgverzekering te vergelijken.

Plaats een reactie