Zorgverzekering betaalt kosten AED vanaf 2018

Zorgverzekering betaalt kosten AED vanaf 2018
Zorgverzekering betaalt kosten AED vanaf 2018

Het gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator), ook wel defibrillator genoemd, wordt vanaf 2018 vergoed door de zorgverzekering. Dat heeft minister Schippers bekendgemaakt. De kosten van het gebruik van een AED konden voorheen ook verhaald worden, maar dat was dan via de zorgverzekering van het slachtoffer. In de praktijk werd dit weinig gedaan.

AED gebruik kost 150 euro

Een AED is eenmalig te gebruiken. Wanneer iemand een hartstilstand krijgt, moet hij binnen 6 minuten worden gereanimeerd. Een AED kan helpen het hart weer op gang te krijgen. Na gebruik moeten de batterijen en elektroden vervangen worden om het weer werkbaar te maken. Dit kost ongeveer 150 euro per inzet van een AED.

Rekening verhalen lastig

Vroeger waren deze kosten voor de eigenaar. Vorig jaar werd besloten dat eigenaren van AED de kosten mochten verhalen op het slachtoffer. Die krijgt gebruik van een AED namelijk vanuit de basisverzekering vergoed. Dit wordt bijna niet gedaan omdat eigenaren het lastig vinden het slachtoffer hiervoor te benaderen of omdat het slachtoffer onbekend is. Vooral bij overlijden durven eigenaren geen contact op te nemen met de familie. De Nederlandse Hartstichting pleitte daarom voor een andere invulling van het systeem. Zij willen namelijk het gebruik van een AED zo laagdrempelig mogelijk houden. AED’s hangen nu vaak binnen, waardoor ze niet altijd beschikbaar zijn. Eigenaren van een AED moeten daarnaast het apparaat aanmelden bij het oproepsysteem. Zo moet een dekkend netwerk in Nederland ontstaan van 20.000 AED’s. Hiermee is er altijd een AED in de buurt beschikbaar die levens kan redden.

AED 2018

Om de beschikbaarheid van AED’s te verhogen is het van belang dat eigenaren niet opdraaien voor de kosten van het gebruik. In plaats dat de kosten voor gebruik gedeclareerd moeten worden bij het slachtoffer die de AED gebruikte, kunnen eigenaren vanaf 2018 de rekening indienen bij de Ambulancedienst. De RAV (Regionale Ambulancevoorziening) betaalt de rekening voor het weer gebruiksklaar maken van de AED rechtstreeks aan de eigenaar. De RAV krijgt hiervoor een vergoeding van de zorgverzekering. De details van de werking van het nieuwe plan worden uitgewerkt door de NZa zodat er per 2018 een goede werkende regeling ligt.

Eigen risico AED

In de oude situatie waarbij de rekening van weer gebruiksklaar maken AED naar de zorgverzekering van het slachtoffer mocht, betaalde het slachtoffer of familie van het slachtoffer eigen risico van de zorgverzekering. De kosten gebruik AED vallen namelijk onder de basisverzekering. Daarbij geldt het eigen risico. Of je per 2018 ook eigen risico betaalt voor gebruik AED is nog niet zeker. Omdat de kosten vanaf 2018 via de RAV worden betaald, en zij de rekening indienen bij de zorgverzekeraar, krijg je waarschijnlijk een factuur van het eigen risico bij gebruik van een AED. Ook bij ambulancekosten betaal je eigen risico.

Een reactie plaatsen