‘Zorgverzekeraar moet zorgtoeslag rechtstreeks innen’

Zorgverzekeraar moet zorgtoeslag rechtstreeks innen
Zorgverzekeraar moet zorgtoeslag rechtstreeks innen. 

Zorgverzekeraars moeten de zorgtoeslag rechtstreeks ontvangen, in plaats dat deze wordt uitbetaald op de rekening van de verzekerde. Dat adviseert de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS). Met dit voorstel worden consumenten beschermt en zo schulden voorkomen. Ook wordt misbruik van toeslagen tegengegaan.

Zorgtoeslag voor betalen premie en eigen risico

De zorgtoeslag wordt te vaak gebruikt voor andere doeleinden. Dit is niet de bedoeling. Om dit te voorkomen moeten subsidies zoals de zorgtoeslag direct door de overheid aan de betreffende instanties worden uitbetaald. Zo wordt de zorgtoeslag 100% gebruikt voor het doel waarvoor het in het leven is geroepen, namelijk het betalen van de zorgpremie en eigen risico van de zorgverzekering. De verzekerde kan de toeslag zo niet uitgeven aan andere zaken. Schulden worden zo voorkomen.

Hoe werkt dat?

De overheid keert de zorgtoeslag niet rechtstreeks uit naar de verzekerde,  maar betaalt de zorgverzekeraar waar de consument een zorgverzekering heeft. Van de totale zorgpremie die de verzekerde moet betalen wordt de zorgtoeslag nu afgetrokken. Het bedrag wat overblijft is de verzekerde schuldig aan de zorgverzekeraar. De verzekerde krijgt dus uiteindelijk letterlijk een lagere premie.

Huidige regels zorgtoeslag

Het huidige beleid is dat de verzekerde een factuur krijgt van de totale zorgpremie. Als hij recht heeft op zorgtoeslag, krijgt hij dit los gestort op zijn rekening. Doel hiervan is om hiermee zijn zorgpremie en eigen risico te betalen aan de zorgverzekeraar. In de praktijk wordt de zorgtoeslag echter vaak ingezet voor iets anders, waardoor de rekening van de zorgpremie of het eigen risico aan de zorgverzekering blijft liggen. Zo belandt de verzekerde (verder) in de schulden.

Zorgtoeslag 2018

Het is nog niet bekend of het advies daadwerkelijk door de overheid wordt overgenomen, en op welke termijn. Het zou kunnen dat de zorgtoeslag 2018 al zo werkt. Mensen die recht hebben op zorgtoeslag krijgen dan een lagere zorgpremie voor de zorgverzekering 2018 doordat de zorgtoeslag rechtstreeks naar de zorgverzekeraar gaat. Het kan ook zijn dat het advies helemaal niet, of later wordt overgenomen.

Achtergrond

Een groeiende groep Nederlanders heeft moeite met de regels in de samenleving. Het is te ingewikkeld geworden. Zij lopen volgens de RVS het risico in de schulden te raken. De raad adviseert regels nu eenvoudiger te maken. Hiervoor heeft de RVS een rapport opgesteld met de titel “Eenvoud loont. Oplossingen om schulden te voorkomen”. De raad komt met een aantal oplossingen waaronder het rechtstreeks uitbetalen van toeslagen aan de instanties. Ze benoemen hierbij overigens niet alleen de zorgtoeslag maar ook de huurtoeslag.

Download hier het hele rapport ‘Eenvoud loont’.

Een reactie plaatsen